ua en ru

Україна на Різдво надала аварійну допомогу енергосистемі Польщі: у чому причина

Україна на Різдво надала аварійну допомогу енергосистемі Польщі: у чому причина Фото: Україна надала допомогу Польщі на Різдво (Віталій Носач, РБК-Україна)

У ніч на 25 грудня на запит польського оператора PSE була активована аварійна допомога для енергосистеми Польщі загальним обсягом 3050 МВт*год. Це не комерційний імпорт, а саме один з видів аварійної допомоги.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу "Укренерго".

"Польська енергосистема вночі у святковий день мала надлишок електроенергії і запросила у країн-сусідів допомоги у її споживанні. Україна таким чином отримала додатковий обсяг електроенергії", - йдеться в повідомленні.

Ситуація в Україні

За даними "Укренерго", добовий максимум споживання 24 грудня був вдень, його показник був на 1% нижче, ніж у попередню неділю, 17 грудня.

"Попри зниження добового максимуму споживання через потепління та вихідні дні, загальний рівень споживання залишається високим. Будь ласка, споживайте електроенергію ощадливо", - зазначили в прес-службі.

Наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів. Експорт сьогодні відсутній, повідомили в компанії.

Імпорт електроенергії здійснюється впродовж всієї доби зі Словаччини, Польщі, Румунії та Молдови. Загальний обсяг 17 736 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 1 009 МВт. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови складає 1700 МВт.

Знеструмлення

За даними "Укренерго", знеструмлено через негоду 72 населені пункти в Донецькій, Закарпатській, Київській, Харківській областях. Через технічні пошкодження є знеструмлені споживачі у Запорізькій області.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 406 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях. В Донецькій області після обстрілів тривають роботи з відновлення електропостачання міста Торецьк.

В інших місцях аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Прогноз на зиму

За оновленим прогнозом НБУ, дефіцит потужностей з виробництва електроенергії в Україні у наприкінці 2023 року та на початку 2024 року можливий на рівні 5%. Водночас із урахуванням налагодження імпортних постачань електроенергії його ефект на економічну діяльність буде незначним.

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", майже три четверті (74%) українців готуються до можливих проблем з енергопостачанням взимку. Водночас очікують, що ситуація буде кращою, ніж минулого року.