ua en ru

Україна переходить на європейські правила експорту-імпорту електроенергії: чому це важливо

Україна переходить на європейські правила експорту-імпорту електроенергії: чому це важливо Фото: Експорт-імпорт електроенергії в Україні відбуватиметься за європейськими правилами (Віталій Носач, РБК-Україна)

Україна переходить на єдині європейські правила доступу до міждержавних ліній для експортерів та імпортерів електроенергії. Першу угоду про це "Укренерго" підписало з румунським оператором Transelectrica.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову "Укренерго" Володимира Кудрицького у Facebook.

За його словами, перший аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину між Україною та Румунією у новому форматі відбудеться 2 листопада. Аукціон буде спільним для українських та румунських компаній і проходитиме на платформі "Укренерго". День поставки - 3 листопада.

"Чому це важливо? Бо напередодні складної зими українські механізми розподілу доступу до міждержавних ліній вже не стануть перепоною для імпорту з Румунії. Бо вони будуть синхронізовані з правилами в ЄС", - написав Кудрицький.

Угоди з іншими країнами

Також "Укренерго" зробило фінальний крок, якій вимагався від України для запуску аукціонів за європейськими правилами з Угорщиною, Словаччиною та Польщею. Зокрема, з операторами енергосистем цих країн підписали угоду про приєднання до загальноєвропейської аукціонної платформи JAO.

Кудрицький зазначив, що останній крок - "на боці європейських колег". Регулятори країн-сусідів готують необхідні погодження, після цього "Укренерго" розпочне спільні аукціони за всіма європейськими напрямками.

"Безперешкодний імпорт електрики з Європи є критично важливим для проходження зими. Технічно ми, як оператор системи, уже створили можливість імпортувати в Україну до 1200 МВт потужності, підписані угоди дозволяють збільшувати кількість можливих джерел поставки. Проте сьогодні на заваді імпорту існують регуляторні перешкоди, які роблять імпортні операції збитковими. Важливо, щоб до початку холодів ці перешкоди були усунуті", - додав Кудрицький.

Складна зима

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна готова до опалювального сезону майже на 100%. За його словами, під час осінньо-зимового періоду будуть в роботі всі 9 блоків атомних електростанцій. Загалом по усій енергосистемі вже додали 1,5 ГВт потужності із запланованих 1,7 ГВт. Водночас він попередив про "важку зиму".

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький сказав, що під час цієї зими можуть бути проблеми, пов’язані з масованими обстрілами. Але енергосистема не розвалиться і буде працювати.