ua en ru

Україна з партнерами готує саміт формули миру без участі Росії, - WSJ

Україна з партнерами готує саміт формули миру без участі Росії, - WSJ Фото: президент України Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Україна та союзники планують саміт формули миру за участі лідерів інших країн. Проте він пройде без Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal.

Видання з посиланням на джерела в оточенні українського президента та європейських дипломатів зазначає, що саміт може пройти перед самітом НАТО у Вільнюсі.

За даними WSJ, зустріч лише планується, проте її вже підтримали деякі європейські лідери. Зокрема, президент Франції Еммануель Макрон, який хоче, щоб на саміті були присутні представники тих країн, які стали на бік РФ або зайняли нейтральну позицію.

"Нам потрібен єдиний план відповідального цивілізованого світу, який дійсно хоче жити в мирі", - заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак у коментарі WSJ.

Він наголосив, що Україна не сяде за стіл переговорів з РФ, поки Москва не виведе свої війська. Також Україна не погодиться на компроміси щодо території.

Європейські чиновники зазначили виданню, що спільно з Україною працюють над формулою миру, щоб зробити її більш прийнятною для інших держав світу, таких як Індія, Бразилія, Саудівська Аравія та Китай.

За словами дипломатів ЄС, президент України Володимир Зеленський на початку року просив Макрона допомогти йому в міжнародних відносинах, зокрема з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Також французький президент запропонував провести мирний саміт у Парижі.

Формула миру

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський представив українську формулу миру у листопаді минулого року. Мирний план складається з 10 пунктів і передбачає відновлення контролю України над територією, повернення полонених, переслідування військових злочинців.

Також формула миру України полягає у гарантіях радіаційної, ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки.

Раніше Зеленський заявив, що хоче провести мирний саміт у символічну дату - 500 днів війни. Данія та Швеція заявили про бажання провести саміт.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.