ua en ru

Україна отримає далекобійні ракети GLSDB, але розгортання займе до року

Україна отримає далекобійні ракети GLSDB, але розгортання займе до року Фото: Україна отримає далекобійні ракети GLSDB (SAAB)

В рамках нового пакету допомоги від США в розмірі 2,2 млрд доларів Україна отримає далекобійні ракети GLSDB. Проте, у Пентагоні зазначають, що розгортання цих ракет на полі бою займе багато місяців.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на американське видання Reuters.

"У рамках пакета ми надамо Україні бомбу малого діаметра наземного базування (GLSDB - ред.)", - сказав бригадний генерал Патрік Райдер на брифінгу в Пентагоні.

Водночас кореспондент американського видання Foreign Policy Джек Детч зазначив, що розгортання цих ракет, за даними Пентагону, займе приблизно 9 місяців.

Раніше повідомлялося, що ракети GLSDB можуть запускатися з установок HIMARS, але, як пишуть агентство Reuters та кореспондент Foreign Policy, наразі вони несумісні, однак в майбутньому це стане можливим.

Що відомо про ракети GLSDB

Ракети GLSDB створені компаніями Boeing і Saab Group, які модифікували бомбу малого діаметра, додавши ракетний двигун. Ракета запускається з наземних установок.

Завдання ракети - розігнати бомбу, яка далі рухається до цілі за допомогою інерційної системи наведення та вбудованого GPS. Ракета може уражати цілі на відстані до 150 кілометрів, що майже вдвічі більше, ніж ракети HIMARS, які наразі має у розпорядженні Україна. За даними виробників, точність снаряда GLSDB складає близько 1 метра.

Завдяки стійкості до засобів радіоелектронної боротьби ракети GLSDB можуть запускатися з прихованих позицій.