ua en ru

Україна оскаржить заборону на імпорт зерна в ЄС у разі її продовження

Україна оскаржить заборону на імпорт зерна в ЄС у разі її продовження Фото: заборона на експорт зерна з України буде оскаржена (Getty Images)

Україна оскаржуватиме заборону на імпорт зерна до п'яти країн Європейського Союзу, якщо його буде продовжено після 15 вересня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю, яке заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква дав агентству Bloomberg.

"Якщо Єврокомісія продовжить своє рішення щодо імпорту зерна з України, ми будемо скаржитися до арбітражної комісії за нашою угодою (про асоціацію, - ред.)", - заявив Жовква.

Правила арбітражу пов'язані з Угодою про асоціацію 2014 року між Україною та ЄС.

Заборона на імпорт, запроваджена Польщею та чотирма іншими країнами-членами ЄС, стала рідкісною точкою розбіжностей між Україною та деякими з її найсильніших прихильників проти російського вторгнення. Київ заявляє, що обмеження, введені у відповідь на протести щодо різкого падіння цін на зерно, ставлять під загрозу найважливішу лінію експорту.

Жовква виділив Польщу, яка разом із Угорщиною попередила, що запровадить односторонні обмеження, якщо заходи ЄС не будуть продовжені. Будучи вірним союзником України, Польща першою запровадила заборону перед демонстраціями фермерів, які скаржаться на надлишок зерна, що чинить тиск на ціни - центральне політичне питання напередодні жовтневих виборів.

Якщо Варшава цього місяця почне діяти самостійно, Єврокомісія має вжити правові заходи проти порушень єдиного ринку ЄС, сказав чиновник Офісу президента.

"Комісія має відреагувати", - сказав Жовква.

Заборона імпорту з України

Нагадаємо, у квітні Польща першою із країн Східної Європи заборонила ввезення продовольства з України. Потім це рішення було оформлене рішенням Єврокомісії, яка у травні 2023-го заборонила імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Болгарії.

Заборона діє до 15 вересня, проте єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський підтримав продовження заборони на імпорт українського зерна до п'яти прикордонних країн до кінця 2023 року.