ua en ru

Україна може отримати доступ до місця вибуху ракети у Польщі

Україна може отримати доступ до місця вибуху ракети у Польщі Фото: Польща готова надати Україні доступ до місця вибуху ракети (twitter.com/wolski_jaros)

Україна, ймовірно, отримає доступ до місця вибуху на південному сході Польщі, де ракета вбила двох людей, заявив головний радник президента Польщі із зовнішньої політики Якуб Кумоч після того, як Київ вимагав доступу до місця вибуху.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив у середу, що доступ до місця вибуху вимагатиме згоди обох країн, які ведуть розслідування, Польщі та США.

У Варшаві кажуть, що вибух, швидше за все, був викликаний українською ракетою ППО, що відхилилася, що Київ заперечує.

"На місці знаходиться польсько-американська слідча група. Українці запросили доступ до місця проведення розслідування. Якщо обидві сторони погодяться і, наскільки я знаю, не буде заперечень з американського боку, такий доступ може бути отриманий найближчим часом", - сказав Кумоч телеканалу TVN 24.

Глава Бюро національної безпеки Польщі Яцек Севера також повідомив канал RMF FM, що, наскільки йому відомо, Дуда не заперечував проти присутності на місці події українських спостерігачів.

Кумоч сказав, що Польща має відеосвідчення вибуху. "Справді, є відеоматеріали, я не хотів би говорити про зміст матеріалів, які я бачив у режимі секретності, але, звичайно, прем'єр таку інформацію давав, такі матеріали є", - сказав Кумоч.

За його словами, на зйомках з кордону "помітні певні речі". "Ви бачите кадри над Україною, бойові дії за Україну, і в якийсь момент за дуже короткий час ви бачите певну послідовність подій", - додав він.

Інших подробиць Кумоч не повідомив. Він сказав, що хоче, щоб українці ознайомилися з цими матеріалами першими, зв'язавшись із тими, хто веде слідство.