ua en ru

Україна має примарні шанси отримати фіндопомогу США до кінця року, - Макконнел

Україна має примарні шанси отримати фіндопомогу США до кінця року, - Макконнел Фото: Конгрес може не встигнути затвердити пакет фіндопомоги Україні до Різдва (Getty Images)

Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл заявив, що для Конгресу буде "практично неможливо" ухвалити до Різдва додатковий пакет фінансування з допомогою Україні, навіть якщо угода про це буде укладена найближчими днями.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За словами Макконнелла, угода щодо законодавства про допомогу Україні, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанському регіону не буде досягнута, якщо президент Джо Байден не буде повністю залучений до переговорів з республіканцями в Сенаті, спрямованих на включення положень про обмеження перетину мігрантами кордону США з Мексикою.

"Практично неможливо, - навіть якщо ми досягнемо угоди, - розробити її, провести через Сенат і Палату представників до Різдва. Угоди не буде, поки Джо Байден і республіканці не домовляться. Без цього угоди не буде", - сказав Макконнелл журналістам у Капітолії.

Очікується, що у четвер, 14 грудня, Палата представників і Сенат покинуть Вашингтон, щоб піти на різдвяні канікули наприкінці року. Обидві палати Конгресу зберуться знову протягом другого тижня січня 2024 року.

Проблеми з фінансовою допомогою США для України

Україні загрожує втрата військової допомоги з боку США через затримку в ухваленні пакетів фінансової допомоги американським Конгресом.

6 грудня Сенат заблокував початок дебатів стосовно пакету допомоги Джо Байдена на 106 млрд доларів, з яких понад 61 млрд доларів передбачено на оборонні потреби України. Причиною стали вимоги республіканців внести до законопроекту жорсткіший комплекс заходів щодо захисту південного кордону з Мексикою.

Президент США Джо Байден розкритикував таке рішення Сенату та звинуватив республіканців у політичних іграх.

Водночас, Білий дім готовий піти на компроміси щодо посилення правил перетину кордону для мігрантів, щоб отримати голоси Республіканської партії для затвердження фіндопомоги Україні.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна у Telegram.