ua en ru

Удар по Одесі, загиблі та десятки поранених: всі деталі атаки на місто

Удар по Одесі, загиблі та десятки поранених: всі деталі атаки на місто Фото: Одесу 15 березня атакували ракетами (t.me/dsns_telegram)

Російські війська сьогодні, 15 березня атакували Одесу ракетами. Під прицілом ворога опинилася цивільна інфраструктура. Окупанти підступно вдарили по місту повторно, коли на місце прибули медики та рятувальники, наразі відомо про десятки постраждалих, є загиблі.

Що відомо про наслідки атаки на Одесу - подробиці читайте в матеріалі РБК-Україна нижче.

Під час підготовки матеріалу використовували: Telegram-канал глави Одеської ОДА Олега Кіпера, Facebook-сторінку директорки департаменту освіти і науки Одеської міської ради Олени Буйневич, місцеве видання Vgorode, а також ДСНС, ОГП, МОЗ, мера Одеси Геннадія Труханова, сторінку посла США в Україні Бріджит Брінк, глави МВС України Ігоря Клименка та генпрокурора Андрія Костіна.

Оновлена інформація

(22:25). В ОВА поінформували, що в Одесі внаслідок сьогоднішніх російських ракетних ударів кількість постраждалих збільшилася до 75 людей, число загиблих залишається таким самим - 20 громадян.

Станом на 22:00 вже було відновлено електропостачання 531 абонента, і без напруги залишаються ще 4. Без газопостачання - 800 абонентів. Відновлювальні роботи триватимуть.

(19:20). В ДСНС розповіли, що в Одесі кількість загиблих внаслідок російського ракетного обстрілу зросла до 20 людей.

(19:00). Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні розповів про продовження рятувальних робіт в Одесі після російського терористичного удару, триває пошук людей під завалами. Він зазначив, що Сили оборони "зроблять усе, щоб російські вбивці відчули нашу справедливу реакцію".

(18:55). В Одесі через російський ракетний обстріл пошкоджені інженерні комунікації газо- та електропостачання. Як розповів голова ОВА Олег Кіпер, без електропостачання наразі залишилися 535 абонентів, без газопостачання - 800 абонентів.

Чиновник додав, що очікуваний термін відновлення – ранок 16 березня.

(18:25). В результаті обстрілу Одеси загинули 19 людей, ще 73 отримали поранення. Такі дані, за словами генпрокурора Андрія Костіна, були станом на 17:00.

Водночас, за даними Одеської ОВА, в результаті обстрілу було пошкоджено інженерні комунікації газо- та електропостачання. Без електропостачання наразі 535 абонентів, а без газопостачання - 800.

(16:54). Глава МВС України Ігор Клименко повідомив, що 73 людини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

(16:40). Мер Одеси Геннадій Труханов розповів, що серед загиблих унаслідок сьогоднішньої атаки - його колишній перший заступник Сергій Тетюхін.

Також унаслідок обстрілу Одеси загинув ексначальник патрульної поліції Одеської області Олександр Гостіщев, розповіли мер міста Труханов, голова Одеської районної ради Віталій Барвіненко і депутат міськради Андрій Вагапов, передає "Суспільне".

(16:37). Посол США в Україні Бріджит Брінк після обстрілу російськими окупантами Одеси закликала негайно допомогти Україні зупинити Росію.

"Сьогодні Росія знову атакувала Одесу, вбиваючи невинних мирних жителів і атакуючи екстрені служби", - написала посол.

Цей жорстокий напад свідчить, що Росія не припинить своєї "нахабної агресії в Європі", наголосила вона.

(16:19). В Одесі внаслідок сьогоднішніх російських ракетних ударів збільшилася кількість загиблих. Уже відомо про шістнадцять жертв.

За словами Кіпера, станом на цей момент уже відомо про 16 загиблих.

Крім того, до лікарень було направлено загалом 55 одеситів.

"10 із них "важкі"", - додав глава адміністрації.

(15:18). Росіяни били ракетами "Іскандер-М" з окупованого Криму.

Про таке проінформували в Силах оборони Півдня.

Внаслідок ракетної атаки по об’єктах цивільної інфраструктури міста зруйновано триповерхову будівлю рекреаційного об'єкту, пошкоджено щонайменше 10 приватних будинків, станцію техобслуговування, газопровід низького тиску, автівки швидкої допомоги та пожежно-рятувальні автомобілі.

Рятувальники ліквідували пожежу. Триває розбір завалів.

(15:11). З'явилася реакція голови Верховної Ради України.

"Одеса. Посеред білого дня цинічні російські терористи завдали ракетного удару по місту. Є постраждалі та загиблі. Мої щирі співчуття рідним і близьким. Постраждала цивільна інфраструктура. Україна щодня здригається від російського терору. Через російське зло гинуть люди. Мирні люди. І це ru зло має програти. І не має бути зволікань у підтримці України. Ні на мить", - написав Руслан Стефанчук.

(14:35). Мер Одеси Геннадій Труханов опублікував відео з лікарні, де надається допомога постраждалим від атаки.

Місцеві ЗМІ тим часом пишуть, що сьогоднішній обстріл став найбільшим за кількістю жертв в Одесі з початку великої війни.

(14:31). Пʼятеро рятувальників у лікарнях, деякі з них у важкому стані

Про це розповіла речниця Головного управління ДСНС в Одеській області Марина Аверіна. За її словами, під ворожий удар потрапили зокрема житлові будинки. Один із них спалахнув на площі 120 кв. м.

(14:16). В ОП відреагували на ракетний удар по Одесі

"Російський терор Одеси - це ознака слабкості ворога, який воює з цивільними українцями у той час, коли не може гарантувати безпеку людям на власній території. Режим тероризму і терориста…" - написав керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

(14:12). В Одесі вже 46 поранених та 14 загиблих

Як повідомив керівник Одеської ОВА Олег Кіпер внаслідок російської ракетної атаки загинуло 14 людей, серед яких місцеві жителі, медик та рятувальник.

Ще 46 людей, в тому числі семеро співробітників ДСНС, отримали поранення.

Всі відповідні служби ліквідовують наслідки ворожої атаки. Завтра в Одесі та області буде оголошена жалоба.

(13:57). В Міністерстві охорони здоров'я повідомляють про понад 30 постраждалих.

(13:50). Кількість загиблих зросла до 8, серед яких співробітник ДСНС та фельдшер. Понад 20 людей отримали поранення, повідомили в Офісі генпрокурора.

Фото: кількість жертв в Одесі зросла до 8 (t.me/pgo_gov_ua)

Також у ДСНС повідомили, що внаслідок сьогоднішнього ракетного удару по Одеській області загинув 29-річний рятувальник, водій-пожежний ГУ ДСНС України в Одеській області Денис Колесніков.

Він отримав травми несумісні з життям на місці повторного ворожого ракетного обстрілу цивільної інфраструктури, під час виконання службових обов'язків.

Удар по Одесі, загиблі та десятки поранених: всі деталі атаки на місто

Співробітник ДСНС Денис Колесніков загинув 15 березня в Одесі через російський обстріл (фото: t.me/dsns_telegram)

Чим і як атакували росіяни?

Повітряну тривогу в Одесі та області оголосили об 11:01. Майже одразу жителі облцентру почули перший вибух, а саме близько 11.03. Вже об 11:04 Повітряні сили ЗСУ попередили про рух ракети на Одесу. Після чого прогримів повторний вибух.

Моніторингові канали повідомляють, що під час атаки російські війська використали балістику, яка, мовляв, була випущена з території тимчасово окупованого Криму. Пізніше у Повітряних силах теж повідомили про загрозу застосування ворогом балістичного озброєння, але зі сходу.

Що відомо про наслідки

Після низки вибухів в Одесі місцеві Telegram-канали почали писати про "приліт" у місті. Мовляв, було влучання по житловому будинку. Також пабліки називали цифру у десятки постраждалих.

Перший офіційний коментар влади з'явився об 12:03. Голова Одеської ОВА Олег Кіпер написав у Telegram, що внаслідок російської ракетної атаки по Одесі є постраждалі. На місці працюють всі відповідні служби.

Пізніше він повідомив, що внаслідок російської ракетної атаки загинули фельдшер та співробітник ДСНС, які після першого вибуху приїхали надавати допомогу на місце.

"Серед медиків та рятувальників також є тяжко поранені. Загальна кількість постраждалих уточнюється, всім надається необхідна медична допомога", - проінформував Кіпер.

Своєю чергою директорка департаменту освіти і науки Одеської міської ради Олена Буйневич повідомила про ситуацію в навчальних закладах.

"З дітьми в закладах освіти все ок. Тримаємось", - написала вона у Facebook.

ДСНС повідомило про десятки постраждалих

За інформацією ДСНС, сьогодні внаслідок російського ракетного удару по місту було пошкоджено цивільну інфраструктуру. На місці влучання виникла пожежа.

"Рятувальники ДСНС одразу прибули на місце удару та приступили до гасіння вогню, розбору завалів і пошуку постраждалих. Під час проведення робіт ворог повторно наніс ракетний удар, внаслідок якого загинув рятувальник", - йдеться в повідомленні.

За попередньою інформацією, травмовано 20 людей, з яких 5 - співробітники ДСНС. Всім постраждалим надається необхідна допомога.

Ударом також пошкоджено 10 приватних будинків, станція технічного обслуговування, газопровід низького тиску та 2 пожежно-рятувальні автомобілі.

Наразі тривають роботи щодо ліквідації пожежі газопроводу та приватного будинку на загальній площі близько 120 кв. м.

На місці працюють 50 рятувальників та 8 одиниць техніки ДСНС.

Фото наслідків

Фото: наслідки удару по Одесі 15 березня (t.me/dsns_telegram)

Обстріли Одеси

Нагадаємо, нещодавно російські війська намагалися атакувати Одесу керованою авіаційною ракетою, випустивши ціль з літака тактичної авіації, але силам протиповітряної оборони вдалося знищили ракету над морем.

Додамо, раніше окупанти вдарили по Одесі під час візиту в місто президента Володимира Зеленського. Він зустрічався з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом.

Тоді російська ракета вибухнула в 300-400 метрах від президента України та грецького прем'єра.

Як зазначала місцева влада, внаслідок цієї атаки по Одесі загинули та постраждали люди.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.