ua en ru

Туреччина готує новий механізм експорту українського зерна: подробиці

Туреччина готує новий механізм експорту українського зерна: подробиці Фото: глава МЗС Туреччини Хакан Фідан (Getty Images)

Уряд Туреччини готує новий механізм експорту українського зерна на світові ринки. Нову схему мають намір обговорити із Росією.

Про це заявив глава МЗС Туреччини Хакан Фідан, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Повідомляється, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорить новий механізм експорту українського зерна через Чорне море з російським диктатором Володимиром Путіним під час його візиту до Туреччини.

"Попередня угода щодо зерна працювала в рамках певного механізму, тепер стало видно, що є можливість використовувати інший механізм, і зараз робляться зусилля щодо конкретизації цієї можливості", - заявив Фідан.

Глава МЗС Туреччини також зазначив, що деяким судам вдалося вивезти українське зерно із Чорного моря навіть без укладання угоди.

"Ми хочемо прояснити цю ситуацію де-факто за допомогою нового механізму", – додав він.

Робота "Зернового коридору"

У середині липня минулого року Росія вийшла із "зернової угоди", яка дозволяла експортувати українське зерно Чорним морем. Після цього Україна вирішила відновити експорт без участі країни-терориста. Росіяни всіляко намагалися перешкоджати роботі "зернового коридору", у тому числі ударами по портах та інфраструктурі.

Вже у серпні Україна відкрила тимчасові коридори цивільних торговельних суден. Маршрути передусім призначені для виходу суден, що знаходяться в українських портах ще з початку війни.

Раніше на цьому тижні віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков зазначив, що Україна за 6 місяців експортувала понад 20 млн тонн вантажів із одеських портів до 32 країн світу через український коридор. За його словами, порти Великої Одеси нарощують перевалку вантажів. Так, у січні було експортовано 6,3 млн тонн – цей показник майже дорівнює довоєнному рівню.