Багато хто звик очищати овочі та фрукти перед уживанням, навіть не здогадуючись, що саме в шкірці приховано найбільше користі. Варто знати, які шкірки з овочів та фруктів є справжнім "суперфудом" для організму.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Шкірка містить до 50% більше харчових волокон, ніж сама м’якоть. Клітковина допомагає нормалізувати травлення, знижує рівень холестерину і стабілізує цукор у крові.
Дослідження 2020 року, яке опубліковане в журналі Nutrients, що вживання трьох ківі сорту Gold призвело до зменшення запалення та позитивного впливу на здоров'я шлунково-кишкового тракту.
В журналі Antioxidants йдеться, що шкірка помідорів багата на антиоксидант лікопен, який допомагає стимулювати вироблення колагену та захищає від пошкоджень сонцем, роблячи шкіру більш гладкою та молодою.
Шкірка помідора містить у 2,5 раза більше лікопену, ніж м’якоть.
У шкірці є вітаміни A, C, K, а також калій і магній, які важливі для:
За даними Food Sciece Nutrition, шкірка цитрусових містить більше клітковини, ніж сам фрукт, що допомагає травленню та сприяє здоров'ю кишечника. Вона також багата на вітамін С та різні біофлавоноїди, які мають протизапальні та імуностимулюючі властивості.
Значною перевагою цитрусової цедри є поліфеноли, такі як лімонен, що міститься в лимонах. Ці поліфеноли діють як потужні антиоксиданти та можуть допомогти зміцнити імунітет, а також захистити від раку, підтримувати здоров’я серця та знизити ризик діабету 2 типу.
Картопляні шкірки - це ще один джерело поживних речовин, який містить вищий рівень вітаміну С, калію, фолієвої кислоти, магнію та фосфору порівняно з очищеною картоплею. Вони також містять додаткову клітковину, що сприяє здоров’ю кишечника та відчуття ситості.
Екстракт картопляної шкірки стимулює синтез колагену I типу, що може мати переваги проти старіння. Також було показано, що картопляна шкірка має антимікробну та антиоксидантну дію.
Physiology and Molecular Biology of Plants інформує, що шкірка моркви багата на клітковину та антиоксиданти, такі як бета-каротин і поліацетилени, а також інші корисні фітонутрієнти.
Бета-каротин, який організм перетворює на вітамін А, має вирішальне значення для підтримки здорового зору, шкіри та імунітету.
Антиоксиданти в цілій моркві, включаючи шкірку, можуть допомогти захистити клітини від пошкодження, потенційно знижуючи ризик хронічних захворювань і навіть раку.
Серед різноманітних фруктових шкірок, які можна вживати в їжу, яблучна виділяється як одна з найкорисніших для включення у раціон. Вона є чудовим джерелом вітамінів і мінералів, зокрема вітаміну С і калію, які необхідні для загального здоров'я.
Яблучна шкірка також багата на високу концентрацію клітковини, що сприяє кращому травленню та контролю ваги. Вона також містить важливі антиоксиданти та рослинні сполуки (такі як кверцетин, катехін та хлорогенова кислота), які можуть допомогти запобігти хронічним захворюванням та сприяти здоров'ю серця.
Шкірка винограду є багатим джерелом антиоксидантів, включаючи ресвератрол, антоціани та флавоноїди. Ці сполуки відомі своєю здатністю боротися з оксидативним стресом і зменшувати запалення в організмі.
Зокрема, ресвератрол пов'язують з різними перевагами для здоров'я, включаючи підтримку здоров'я серця та захист від деяких видів раку.
Крім того, клітковина, що міститься у виноградній шкірці, сприяє здоровому кишковому мікробіому.
В журналі Strength and Conditioning Research йдеться, що шкірка містить цитрулін - амінокислоту, яка може допомогти покращити кровообіг і знизити кров'яний тиск. Вона також багата на клітковину, яка сприяє функціонуванню травної системи.
Шкірка кавуна також містить вітаміни С і В6, які важливі для імунної системи та можуть підтримувати функцію мозку.
Щоб включити кавунову шкірку у раціон, її можна замаринувати або додати до смажених страв. Її також можна додавати до смузі для додаткового поживного вмісту. Для простішого варіанту ви можете нарізати шкірку кубиками та додати її до салатів.
Вас може зацікавити: