ua en ru

Чи можна заморожувати сметану без втрати смаку?

Чи можна заморожувати сметану без втрати смаку? Чи можна заморожувати сметану (фото: Unsplash)

Сметану можна заморожувати, але після розморожування її текстура стає водянистою або зернистою. Заморожування змінює консистенцію сметани, проте не робить її непридатною для кулінарії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.

Що відбувається, коли заморожувати сметану

Заморожування змінює текстуру сметани. Продукт має відносно високий вміст вологи і це призводить до утворення кристалів льоду під час заморожування.

Кристали льоду, що утворюються, призводять до дуже зернистої, а іноді й рідкої текстури, часто з утворенням додаткової рідини.

Сметана в основному не змінює смак, але деякі відчуття "свіжості" можуть зменшитися. Заморожену сметану краще використовувати в приготуванні (соуси, випічка, супи), бо вона втратить кремоподібну структуру.

Терміни зберігання - у морозильнику сметана зберігається приблизно 2-3 місяці, далі текстура та смак можуть погіршитися.

Як заморозити та розморозити

Щоб заморозити сметану, помістіть її в герметичний контейнер і поставте в морозильну камеру. Також можете розділити її на менші порції в силіконовій формі для льоду, заморозити, а потім перекласти кубики в зіп-пакет для заморожування.

Щоб розморозити сметану, просто перенесіть заморожену ємність у холодильник. Під час розморожування вона стає зернистою, тому добре збийте її вінчиком або покладіть у блендер, перш ніж використовувати у своєму рецепті.

Якщо ви готуєте страву на гарячій плиті, наприклад, суп або рагу, вам навіть не потрібно розморожувати сметану. Просто додайте кубики або брусок сметани у відповідній кількості. Потім помішуйте вміст каструлі, поки вона не розтане.

Чи можна повторно заморожувати

Повторно заморожувати сметану не рекомендується. Ось чому:

  • ризик погіршення якості - після першого заморожування структура сметани вже порушена: вода відділилася, жир і білки розшаровані. Повторне заморожування робить її ще більш рідкою та зернистою
  • санітарний ризик - при розморожуванні бактерії можуть почати рости. Повторна заморозка збільшує ризик псування та харчового отруєння

Якщо сметану вже розморозили, її краще відразу використати в приготуванні страв, а не намагатися заморозити знову.