Ці щоденні продукти призводять до запалення кишківника: уникайте їх!
Названо продукти, які шкодять кишківнику (фото: Freepik)
Деякі продукти негативно впливають на стан кишківника та порушують роботу травної системи. Регулярне вживання такої їжі може викликати запалення, дисбаланс мікрофлори та проблеми з обміном речовин.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Продукти, яких слід уникати
Оброблені харчові продукти
Високооброблені продукти часто містять добавки, консерванти та рафінований цукор, які можуть порушити мікробіом вашого кишечника. З часом ці продукти можуть сприяти запаленню та проблемам із травленням.
Такі продукти часто мають низький вміст клітковини, яка необхідна для здорового травлення. Тому це може посилити запалення в слизовій оболонці кишечника.
Штучні підсолоджувачі
Штучні підсолоджувачі, які зазвичай містяться в дієтичних газованих напоях та продуктах без цукру, можуть негативно впливати на кишкові бактерії. Вони можуть погіршувати метаболізм глюкози та сприяти травленню.
В результаті це може:
- змінити баланс кишкової мікробіоти
- призвести до здуття живота або газоутворення у чутливих людей
Смажена їжа
Смажена та жирна їжа важко перетравлюється та може подразнювати слизову оболонку кишечника. Регулярне вживання може сприяти запаленню та травному дискомфорту.
Червоне та оброблене м'ясо
Вживання великої кількості червоного або обробленого м’яса може негативно вплинути на кишкові бактерії та сприяти запаленню. Обмеження споживання може допомогти підтримувати більш збалансований мікробіом.
Надмірне вживання алкоголю
Вживання надмірної кількості алкоголю може пошкодити слизову оболонку кишечника та зменшити популяцію корисних бактерій. Це може призвести до проблем із травленням.
Які продукти корисні для кишечника
Йогурт
За даними The Nutrition source, йогурт містить багато живих пробіотичних культур, які допомагають збалансувати кишковий мікробіом і підтримують травлення. Регулярне вживання може полегшити здуття живота та покращити здоров'я кишечника .
Кефір
Кефір - це ферментований молочний напій з широким спектром пробіотиків, який пропонує більше штамів, ніж йогурт. Він сприяє здоровому травленню та підтримує імунну систему.
Квашена капуста
Вона багата на пробіотики та клітковину, які живлять корисні кишкові бактерії. Також може покращити засвоєння поживних речовин та забезпечити антиоксидантні переваги.
Кімчі
Кімчі - це гостра корейська страва з ферментованих овочів, багата на пробіотики та пребіотики. Процес ферментації також підвищує вміст вітамінів та антиоксидантів, які підтримують імунітет.
Фрукти та овочі, багаті на клітковину
Фрукти та овочі, такі як яблука, банани, спаржа та броколі, діють як пребіотики, живлячи корисні бактерії у кишечнику.
Вас може зацікавити:
- 5 продуктів, які не можна їсти під час прийому цього популярного вітаміну
- Найкращий час для вживання насіння чіа
- Чому не варто купувати натертий сир в магазині
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.