ua en ru

Тайвань під час навчань щодо відбиття нападу Китаю врахує досвід України

Тайвань під час навчань щодо відбиття нападу Китаю врахує досвід України Фото: Тайвань використовує досвід України під час навчань (Getty Images)

На щорічних військових навчаннях Тайваню цього року відпрацьовуватимуться "зони поразки" на морі, щоб прорвати блокаду і змоделювати сценарій, коли Китай раптово перетворить одне зі своїх регулярних навчань навколо острова на справжню атаку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Китай, який вважає демократично керований Тайвань своєю територією, протягом останніх чотирьох років проводить регулярні навчання навколо острова, щоб чинити тиск на Тайбей.

Після вторгнення Росії в Україну два роки тому Тайвань вивчав, які уроки він може здобути та інтегрувати у власні вчення, особливо те, як набагато менші за розміром українські сили змогли відбити напад російської армії.

Тунг Чжі-сін, голова спільного департаменту бойового планування міністерства оборони Тайваню сказав, що вони знову будуть представлені цього року разом із уроками, які витягли з війни в Газі.

Навчання Тайваню

Тайвань починає свої основні щорічні навчання Хан Куанг цього місяця з настільних навчань, тривалість яких буде збільшена зі звичайних п'яти днів до восьми, враховуючи кількість сценаріїв, які будуть включені, а в липні будуть справжні бойові навчання.

Тунг повідомив на брифінгу, що в ході навчань буде відпрацьовано, як швидко реагувати на одне з навчань Китаю, яке раптово переростає в атаку, про що військові планувальники почали турбуватися з огляду на їх регулярність.

За словами Тунга, ще одним питанням буде те, як різні види збройних сил зможуть організувати скоординовану відповідь на китайську блокаду.

У навчаннях будуть задіяні сили ВМФ, авіації та берегової охорони, берегове протикорабельне озброєння та безпілотники для створення морського "ланцюжка атак", додав він.

"Крім того, (ми будемо) використовувати військово-морські та військово-повітряні сили та кораблі берегової охорони для спільного проведення операцій із супроводу", щоб гарантувати, що морські та повітряні зв'язки із зовнішнім світом залишаються відкритими, сказав Тунг.