ua en ru

Світові запаси зерна впадуть до мінімуму за 10 років через війну Росії проти України та посухи

Світові запаси зерна впадуть до мінімуму за 10 років через війну Росії проти України та посухи Фото: світові запаси зерна знижуються (Getty Images)

Світ рухається до дефіциту зерна, попри відновлення експорту з України, оскільки відвантаження занадто малі, а врожаї інших великих виробників менші, ніж очікувалося раніше.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters .

Погана погода у ключових сільськогосподарських регіонах від США до Франції та Китаю призводить до скорочення врожаю зернових та зниження запасів, підвищуючи ризик голоду у деяких найбідніших країнах світу.

Імпортери, виробники продуктів харчування та тваринники сподівалися, що доступність урожаю покращиться після того, як Україна цього літа відновила постачання з портів Чорного моря, а американські фермери чекали на великий урожай. Але зараз очікується, що Сполучені Штати, найбільший у світі виробник кукурудзи, зберуть найменший урожай кукурудзи за три роки. Засуха також завдала збитків урожаю в Європі і загрожує майбутньому посівному сезону в Південній Америці.

За даними Міжнародної ради із зерна, у світі буде менше днів запасів кукурудзи, ніж було в 2012 році, коли остання глобальна продовольча криза спровокувала заворушення.

Обмежені запаси зерна відображають вплив зміни клімату на рослинництво, а також зростаючий світовий попит на худобу, яка харчується кукурудзою. Запаси всього зібраного зерна у всьому світі досягнуть восьмирічного мінімуму наприкінці цього сільськогосподарського року, заявила Міжнародна рада із зерна.

Погана погода може призвести до подальшого скорочення глобальних запасів, особливо якщо нинішня суха погода в Південній Америці збережеться в основний посівний сезон, оскільки цикл урожаю зміщується у південну півкулю.

Прогнози врожаю в Аргентині, третьому у світі експортері кукурудзи, вже знижено через посушливу погоду.

Очікується, що виробництво ЄС досягне 15-річного мінімуму, зниження, яке підштовхне блок до збільшення імпорту з України в 2022/23 році приблизно на 30% порівняно з попереднім роком до 10,4 млн тонн, повідомила консалтингова компанія Strategie Grains.

Український експорт кукурудзи та пшениці зріс після того, як угода з Росією за посередництва ООН дозволила відновити постачання з портів, які були заблоковані з початку війни. Але ще невідомо, скільки Україна зможе експортувати, якщо війна затягнеться.

"Це своєрідна помилкова надія на те, що Україна зможе подолати нинішній розрив у попиті та пропозиції", - сказав Гері Блюменталь, голова вашингтонської сільськогосподарської консалтингової компанії World Perspectives.

За офіційними оцінками, Україна збере від 25 до 27 мільйонів тонн кукурудзи 2022 року порівняно з 42,1 мільйона тонн 2021 року - до вторгнення Росії.

Санкції, пов'язані з війною, означають, що Росія також щосили намагається експортувати, як очікується, рекордно великий урожай пшениці.

За словами Кевіна Хека, віце-президента постачальника інгредієнтів Univar Solutions (UNVR.N), постачання пшениці та іншої сільськогосподарської продукції з України становить лише невелику частину довоєнного рівня. "Постачання, що надходять з цього району, можуть бути припинені будь-якої миті", - сказав він.

Світовий банк виділив 30 млрд доларів, щоб допомогти компенсувати нестачу продовольства, посилену війною, а президент США Джо Байден минулого тижня оголосив про виділення майже 3 млрд доларів додаткового фінансування для боротьби з глобальною відсутністю продовольчої безпеки.

За даними ООН, півмільйона дітей Сомалі страждають від голоду внаслідок найсильнішого голоду в цьому столітті, коли сильна посуха охопила Африканський Ріг.