ua en ru

Суд Нідерландів дозволив сквотерам жити в будинку підсанкційного російського олігарха

Суд Нідерландів дозволив сквотерам жити в будинку підсанкційного російського олігарха Фото: Суд Нідерландів створив важливий прецедент, якого варто боятися російським олігархам (GettyImage)

Суд Нідерландів став на бік сквотерів, котрі захопили особняк російського олігарха, який перебуває під санкціями. Таке рішення суду може створити "неприємний прецедент" в Європі для багатьох багатих росіян.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Guardian.

Російським олігархом, позов якого не задовольнив суд Амстердаму, виявився Аркадій Волож, співзасновник найбільшої в Росії пошукової системи Яндекс. Він купив згаданий будинок за 3 млн фунтів стерлінгів у 2019 році, ставши одним із десятків багатих росіян, які інвестували у нерухомість в столиці Нідерландів.

Проте з жовтня особняк, в якому тривав масштабний ремонт, був захоплений групою сквотерів - людьми, які вчиняють акт самовільного заселення незайнятого чи покинутого приміщення, але не є його юридичними власниками або орендарями. Вони оприлюднили заяву, в якій йдеться, що вони зробили це на знак протесту проти зв’язків власника будинку з Кремлем, а також внаслідок масштабної житлової кризи в Амстердамі.

"Я була переконана, що ми праві, але й була дещо здивована, побачивши, що суддя погодився з нашими аргументами. Ці санкції нові, тому таких випадків у нас було небагато", - розповіла Хелен овер де Лінден, голландський адвокат, яка представляла інтереси сквотерів.

Вона зазначила, що традиційно в Нідерландах досить суворі права власності, які віддають перевагу власникам, а це означає, що нинішнє рішення може створити важливий прецедент. Так, у Лондоні, який, за оцінками експертів, має понад 1895 російських об’єктів нерухомості, сквотери також переїжджають в особняки російських мільярдерів, які потрапили під санкції.

Загалом з початку війни Захід запровадив санкції проти сотень російських політиків і відомих бізнесменів, часто конфіскуючи їхнє майно та яхти вартістю багато мільйонів фунтів. Рішення в Амстердамі викриває дедалі складнішу ситуацію для багатих росіян в Європі - регіоні, де їхні гроші та інвестиції колись зустрічали дуже радісно.

Аркадій Волож потрапив під санкції ЄС у червні, після того, як Євросоюз звинуватив його в "матеріальній або фінансовій" підтримці Росії, коли країна почала вторгнення в Україну. У заяві ЄС його було звинувачено у просуванні державних медіа та наративів у результатах пошуку в Яндекс, а також у зниженні рейтингу та видаленні контенту, який критикує Кремль, наприклад контенту, пов’язаного з агресією Росії проти України. Волож оголосив рішення Єврокомісії "помилковим" і миттєво пішов у відставку з посади виконавчого директора, щоб запобігти санкціям проти Яндекса.