ua en ru

Суд ЄС постановив зняти санкції проти одного з найбільших виробників шин Білорусі

Суд ЄС постановив зняти санкції проти одного з найбільших виробників шин Білорусі Архівне фото: Суд ЄС постановив зняти санкції проти одного з найбільших виробників шин Білорусі (Getty Images)

Європейський союз повинен буде зняти санкції проти білоруського підприємства "Білшина".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на рішення Європейського суду загальної юрисдикції.

Зазначається, що ВАТ "Білшина" підпало під санкції ЄС у грудні 2021 року поряд з іншими компаніями та громадянами Білорусі.

Рада ЄС, яка занесла до списку це підприємство, обґрунтувала своє рішення тим, що "Білшина" є однією з провідних державних компаній Білорусі та істотним джерелом доходу для режиму Олександра Лукашенка.

Тоді ж було зазначено, що "Білшина" відповідальна за репресії проти громадянського суспільства, оскільки там було звільнено співробітників, які протестували й оголосили страйк після президентських виборів 2020 року.

На що звернув увагу суд

У березні 2022 року "Белшина" подала до суду ЄС. У компанії заявили, що вона є одним із великих виробників шин у Білорусі та повністю належить білоруській державі.

Підприємство заявило, що Рада ЄС "припустилася помилки, оскільки до включення до списку санкцій підприємство було збитковим".

Суд постановив, що Рада ЄС не змогла довести, що "Білшина" є істотним джерелом доходу режиму Лукашенка і що держава отримує пряму вигоду від доходів компанії, а також те, що причиною звільнення співробітників компанії стала їхня участь у демонстраціях і страйках.

ВАТ "Білшина"

Виробник автомобільних шин. Випускає шини для легкових, вантажних, великовантажних автомобілів, будівельно-дорожніх і підйомно-транспортних машин, електротранспорту, автобусів, тракторів і сільськогосподарських машин.

Близько 90% шин, що випускаються на комбінаті, є радіальними. Основний зовнішньоторговельний партнер підприємства - Росія, куди поставляється до 60 % експортованої продукції.

Санкції проти режиму Лукашенка

На початку грудня Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти Білорусі. Причиною цього стала її допомога Росії у війні та участь у депортації українських дітей.

А нещодавно речник Держдепу Метью Міллер заявив, що США засуджують злочинні дії режиму Олександра Лукашенка в Білорусі. Вашингтон натякнув, що готовий посилити санкції.

Також суд Євросоюзу в Люксембурзі 21 лютого відхилив позов ВАТ "Гродно Азот" і його філії "Хімволокно" з вимогою скасувати санкції ЄС.