ua en ru

Столтенберг сподівається, що Швецію буде прийнято в НАТО дуже скоро

Столтенберг сподівається, що Швецію буде прийнято в НАТО дуже скоро Фото: генсек НАТО Єнс Столтенберг (Віталій Носач, РБК-Україна)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сподівається, що Швецію буде прийнято до військового альянсу дуже скоро.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Le Monde.

"Я вітаю передачу протоколу про вступ Швеції до НАТО до парламенту Туреччини і з нетерпінням чекаю можливості дуже скоро прийняти Швецію як повноправного союзника НАТО, що зробить увесь Альянс сильнішим і безпечнішим", - заявив він.

Вступ Швеції до НАТО

Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО минулого року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Членство Фінляндії було підтверджено у квітні, що ознаменувало історичне розширення західного оборонного блоку, але заявку Швеції все ще затримують Туреччина та Угорщина.

Туреччина заявляє, що Швеція має зробити більше кроків, щоб придушити войовничу Робочу партію Курдистану, яку Євросоюз та США також вважають терористичним угрупованням. При цьому у Швеції заявляли, що вже зробили все необхідне для вступу до НАТО.

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на саміті НАТО в липні пообіцяв представити текст угоди обраним представникам Туреччини 1 жовтня, коли парламент відновить роботу. Після цього турецький лідер протягом кількох місяців виступав проти неї, критикуючи Швецію за надання притулку курдським громадянам, яких вважають "терористами".

Однак після відновлення роботи парламенту турецькі представники не припиняють повторювати, що для ратифікації угоди про приєднання Стокгольм має вжити додаткових заходів у боротьбі з Робочою партією Курдистану (РПК), оголошеною Анкарою поза законом.

Раніше Reuters повідомляло, що Туреччина може у жовтні ратифікувати вступ Швеції до НАТО.

23 жовтня Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО для його розгляду в турецькому парламенті.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.