ua en ru

У столиці Сербії заворушення, протестувальники намагалися прорватися в мерію

У столиці Сербії заворушення, протестувальники намагалися прорватися в мерію Фото: у столиці Сербії заворушення через результати виборів (twitter.com/koskorcuk)

У сербській столиці Белград сьогодні ввечері вийшли на акцію протесту через ймовірну фальсифікацію парламентських виборів. В результаті спалахнули заворушення, коли протестувальники спробували прорватися в мерію Белграда.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на балканську службу "Радіо Свобода" та сербський телеканал РТС.

Заворушення сталися, коли представники опозиції та частина демонстрантів, які не вірять у перемогу правлячої партії на виборах, спробували пробитися у зачинені двері мерії Белграда. Протестувальники також розбили вікна та скло на вході. Силовики, які перебували всередині будівлі, відповіли на це сльозогінним газом.

Після цього перед демонстрантами та опозицією виступив один із керівників белградської поліції. Він попередив, що "силове проникнення буде кримінально-правовим актом". У відповідь один з лідерів опозиції закликав поліцію покинути будівлю, щоб "стати на бік народу".

Реакція сербської влади

Через заворушення у Белграді сербський президент Александр Вучич виступив з терміновим звернення. Він заявив, що ситуація в країні перебуває під контролем, а події в Белграді - це не революція.

"Я хочу вам сказати, щоб ви не хвилювалися. Хоча сцени драматичні. Ніякої революції не відбувається, нічого не піде по-своєму", - сказав сербський президент.

Водночас Вучич заявив, що "іноземні країни" попереджали Сербію про можливі протести та спробу "кольорової революції". Зазначимо, такий термін зазвичай використовує російський диктатор Володимир Путін, коли говорить про революції в Україні та світі.

Вибори у Сербії

На початку листопада Вучич розпустив парламент Сербії і призначив нові парламентські та місцеві вибори на 17 грудня 2023 року. Попередні загальні вибори у Сербії відбулися у квітні 2022 року, а наступні за графіком парламентські вибори планувалися на 2026 рік.

На виборах 17 грудня перемогу здобула правляча "Сербська прогресивна партія". Однак опозиція вважає, що парламентські вибори були сфальсифіковані.

Порушення на виборах у Сербії зафіксували і спостерігачі ОБСЄ. Серед порушень, зокрема, підкуп виборців та упередженість ЗМІ.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.