ua en ru

Стандарти НАТО: які критерії для нових членів і чи відповідає їм Україна

Стандарти НАТО: які критерії для нових членів і чи відповідає їм Україна Фото: критерії для нових членів НАТО і чи відповідає їм Україна (GettyImages)

Україна на шляху до максимального наближення згідно стандартів НАТО. Наразі наша держава знаходиться у відносно кращому політичному стані, ніж деякі країни-члени, яких вже прийняли в Альянс.

Про це розповів голова постійної української делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв в матеріалі РБК-Україна "Колективна оборона. Як зароджувалося НАТО та чому для України важливе членство в Альянсі".

Так, на сайті Держдепу США зазначені правила, за якими нові члени мають відповідати вказаним мінімальним критеріям, а саме:

  • мають підтримувати демократію, включаючи терпимість до різноманіття;
  • мають розвивати ринкову економіку;
  • збройні сили мають перебувати під цивільним контролем;
  • мають бути добрими сусідами та поважати суверенітет інших країн;
  • мають працювати над сумісністю з силами НАТО.

Коментуючи питання, чи відповідає критеріям наша держава, Єгор Чернєв зазначив, що Україна на шляху до максимального наближення до цих стандартів.

Водночас він зауважив, що у будь-якому разі все спирається на політичне рішення членів Альянсу.

За словами Чернєва, деякі з них були прийняті у гіршому політичному та економічному стані, ніж Україна зараз. І вже після вступу їх підтягували до внутрішніх стандартів.

"Нам точно є куди вдосконалюватися, але це точно не має бути причиною затягування рішень щодо членства в НАТО. Поки що серед країн-учасниць консенсусу немає", - розповів він.

Варто зауважити, що критерії є важливими, але не визначальним фактором. Діючі члени зважують, чи посилиться блок після приєднання нового учасника, і лише потім дають запрошення, яке вимагає одноголосного схвалення.