Сиркові десерти приваблюють високим вмістом білка та кальцію, але часто ховають під глазур’ю велику кількість цукру, трансжирів та пальмової олії.
У коментарі для РБК-Україна нутриціолог Софія Черненко розповіла, як знайти дійсно корисний сирковий десерт, який не нівелює користь сирної основи, і пояснила, чому "шоколадна глазур" - головна пастка.
Уважно читайте назву і склад. Якщо на упаковці написано "сирковий продукт" - це означає, що частину молочного жиру замінено рослинним (пальмовим або кокосовим).
Першим у складі має бути сир, а не вода чи маргарин. Натуральна молочна основа забезпечує організм кальцієм і повноцінним білком, який добре засвоюється, а також має природний молочний смак без штучних домішок.
Багато хто вважає глазурований сирок "корисною альтернативою солодощам", бо він нібито "із сиру, тобто з білка".
Насправді ж користь кисломолочної основи у таких десертах майже нівельована великою кількістю цукру, глазурі й рослинних жирів. У середньому сирок містить 7-12 грамів білка, але цукру там - 15-20 грамів на порцію, що відповідає 3-4 чайним ложкам.
Під словом "шоколадна глазур" часто ховається кондитерська глазур на основі пальмової олії, цукру та ароматизаторів. Справжній шоколад містить какао-масло і какао-порошок - саме ці складові треба шукати в складі.
Те саме стосується смаків:
Якщо хочеться солодкого, але без промислових добавок, - домашній варіант сирка готується за 5 хвилин.
Зазвичай пропорції прості - на 400 г кисломолочного сиру візьміть 40 г вершкового масла, 40 г цукрової пудри та ванільну есенцію.
Якщо хочеться більш низькокалорійний варіант, тоді до 100 г кисломолочного сиру додайте ложку грецького йогурту або вершків, трішки меду чи стевії, додайте какао або ягоди.
За бажанням, занурте половинку в розтоплений чорний шоколад й насолоджуйтесь. Так ви отримаєте той самий смак дитинства, але з контрольованим складом і справжньою користю.