ua en ru

Швейцарія озвучила позицію щодо реекспорту зброї в Україну

Швейцарія озвучила позицію щодо реекспорту зброї в Україну Фото: Швейцарія озвучила позицію щодо реекспорту зброї в Україну (Getty Images)

Швейцарія не планує через свій нейтралітет дозволяти реекспорт на Україну поставлених Німеччині та Іспанії швейцарських озброєнь.

Про це заявив президент Ален Берсе, повідомляє РБК-Україна з посиланням на RTS.

Він відповів на запитання, чи готовий уряд Швейцарії дозволити Німеччині та Іспанії реекспорт швейцарської зброї Україні.

"Ми давно займаємо стабільну позицію. Швейцарія є нейтральною країною. Це країна Женевських конвенцій, яка бере участь у процесі переговорів, держава світу, яка не експортує зброю до зон конфліктів", - заявив він.

Він пояснив, що Берн здійснив постачання озброєнь "до таких країн, як Іспанія та Німеччина, з ясними правилами реекспорту".

Нагадаємо, що Швейцарія відмовляла і Німеччині щодо реекспорту боєприпасів в Україну. Таку позицію Швейцарія доводить своїм статусом нейтральної країни.

Також повідомлялося, що після чергової відмови у листопаді 2022 року в парламенті ФРН закликали депутатів переглянути логістику постачання боєприпасів через Швейцарію, яка відмовляється передавати Україні снаряди до зенітних установок Gepard.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.