Деякі продукти найшвидше та найлегше засвоюються організмом. Вони ідеально підходять для тих, хто стежить за травленням або відновлюється після хвороби.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health.
За даними Національного інституту охорони здоров'я США, клітковина - це неперетравлюваний вуглевод, який проходить через травний тракт, не розщеплюючись.
Продукти з високим вмістом клітковини, такі як цільнозернові, можуть збільшити кількість неперетравленої їжі, що рухається через шлунково-кишковий тракт і прискорити моторику кишечника. Вони будуть шкідливими, якщо у вас виникають такі симптоми, як здуття живота та діарея.
Продукти з рафінованого зерна, такі як білий рис, білий хліб та паста, не мають клітковини. Вибір цих продуктів з низьким вмістом клітковини може дати кишечнику перерву, коли ви відчуваєте дискомфорт у травленні.
Американське онкологічне товариство повідомляє, що деякі свіжі фрукти багаті на клітковину і тому їх важче перетравлювати. Основна частина харчових волокон у фруктах міститься в їхній шкірці та насінні.
За даними Центру контролю та профілактики захворювань, малина є одним з фруктів з високим вмістом клітковини завдяки своєму великому насінню.
Якщо у вас виникає нудота або діарея, то варто вибирати фрукти з низьким вмістом клітковини, такі як стиглі банани або диня. Зняття шкірки з яблук та груші також корисне, коли у вас є проблеми з травленням.
На сайті Medline Plus йдеться, що сирі овочі важче перетравлюються порівняно з вареними. Коли овочі готують, стінки їхніх рослинних клітин стають м’якшими, а їхні складові, такі як крохмаль, стають легше доступними для травних ферментів в організмі. Тому вони менше шкодять травній системі.
До легкозасвоюваних овочів належать:
Тваринні білки не містять клітковини, тому їх може бути важко перетравлювати, якщо вони містять багато жиру.
Обирайте ніжні, легко пережовувані білки, які містять низьку або помірну кількість харчових жирів. Наприклад, яєчню-бовтанку та нежирне м’ясо.
Рослинні білки, такі як горіхове масло та тофу-скрембл, також є поживними варіантами, які зазвичай переносяться.
Обирайте знежирені молочні продукти, якщо у вас порушене травлення. Вони, як правило, легше засвоюються.
У таких стравах продукти вже механічно подрібнені, тому травна система витрачає менше енергії на їх розщеплення. Наприклад, овочеве пюре або смузі дозволяють швидше засвоювати вітаміни та мінерали.
Супи та пюре містять більше води, що полегшує роботу шлунку та кишечника. За інформацією Центру контролю та профілактики захворювань, це особливо корисно людям із проблемами з травлення.
Подрібнення кісточок ягід у блендері не зменшить вміст клітковини в них, але може допомогти запустити процес механічного травлення, який зазвичай починається у роті.
Національний інститут діабету та захворювань травної системи та нирок до важкоперетравлюваних продуктів відніс:
Вас може зацікавити: