Пошук здорового раціону часто перетворюється на нескінченну гонитву за модними дієтами та суворими обмеженнями. Однак, на думку нутриціологині та хелс-коуча Катерини Крупкіної, більшість людей роблять ключову помилку, яка не дозволяє їм досягти стабільного результату.
В інтерв'ю РБК-Україна експерт розповіла, чому вуглеводи - це не ворог, які українські продукти мають бути у вашому раціоні взимку та які шкідливі продукти потрібно виключити негайно.
Найнебезпечнішими елементами в раціоні експерт називає трансжири. На відміну від цукру, надлишок якого організм може перетравити, трансжири (гідрогенізовані олії) є поганою історією для організму в надлишку, оскільки вони викликають запалення і, на жаль, майже не виводяться.
Розпізнати їх можна на етикетках по написах "гідрогенізована", "частково гідрогенізована" або "змінена олія". Трансжири часто містяться у смажених стравах, фастфуді, випічці та маргарині.
Другим "ворогом" є надмірний контроль та виключення цілих груп продуктів. Крупкіна застерігає: дієти на кшталт кето (білково-жирові) можуть призвести до ожиріння печінки, порушення ліпідного профілю та проблем з кишківником через відсутність клітковини.
Також нутриціолог спростовує правило про "голодну" вечерю: ввечері мають бути складні вуглеводи (паста, картопля, крупи). Якщо їх немає, рівень цукру падає, зростає кортизол, який блокує гормон сну мелатонін.
Катерина Крупкіна акцентує, що не варто гнатися за екзотикою, коли існують доступні та надзвичайно корисні українські продукти:
Хліб демонізували дієтами, але нутриціолог закликає його не боятися. Щоб хліб був корисним, варто вибирати той, де на першому місці в складі стоїть цільнозернове, обдирне борошно або борошно другого сорту.
Таке борошно зберігає клітковину та вітаміни групи B, працюючи як складний вуглевод. Також слід дивитися, щоб у складі не було цукру.
Щодо вітаміну С, експерт наголошує: він руйнується при взаємодії з високою температурою. Тому такі продукти, як шипшина чи малина, не варто заливати окропом. Все, що має вітамін С (ківі, перець, малина), бажано споживати у сирому вигляді.
Розуміння правильних комбінацій продуктів допомагає уникнути проблем із засвоєнням поживних речовин:
Невдалі поєднання, яких варто уникати:
Вдалі поєднання, що сприяють засвоєнню:
Налагодити раціон легко, якщо відмовитися від надмірного контролю. Крупкіна радить використовувати правило "розширення": не вилучайте улюблені продукти, а поступово додавайте здорову базу (складні вуглеводи, білок, овочі). Це доведе раціон до формули 80% - здорова основа, 20% - їжа для задоволення.
При цьому обов'язково треба розвивати свідоме харчування: їсти повільно, за столом, без гаджетів. Це єдиний спосіб навчити мозок розпізнавати сигнал насичення і зупинятися, коли це необхідно.
Вас також може зацікавити: