Що буде, якщо їсти сирий буряк: 6 несподіваних побічних ефектів
Названо побічні ефекти, які виникають після вживання сирого буряка (фото: Freepik)
Сирий буряк вважають корисним джерелом вітамінів і мікроелементів. Однак, його надмірне споживання може спричинити небажані ефекти - від розладів травлення до зниження артеріального тиску та каменів у нирках.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланянм на сайт Verywell health.
Червона сеча
В журналі Nutrients йдеться, що бітурія - нешкідливе тимчасове знебарвлення сечі та калу на рожевий або червонуватий колір після вживання буряка. Це відбувається, коли пігмент у буряку, який називається беталаїн, не повністю розщеплюється у травному тракті, через що надлишок виводиться із сечею та калом.
Певні фактори можуть збільшити ризик, порушуючи нормальний розщеплення беталаїну, зокрема:
- підвищена кислотність шлунка
- целіакія або хвороба Крона
- дефіцит заліза
- вживання продуктів, багатих на оксалат, таких як шпинат, соя та шоколад
Розлад травлення
Буряк містить високу концентрацію коротколанцюгових вуглеводів, відомих як FODMAP (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли).
Ці вуглеводи погано перетравлюються та ферментуються мікробами у товстому кишечнику, що призводить до таких симптомів, як:
- здуття живота
- біль у животі або спазми
- нудота
- діарея або закреп
У людей бракує необхідних ферментів для розщеплення цих сполук, що дозволяє більшій кількості потрапляти в товстий кишечник неперетравленим.
Низький кров'яний тиск
За даними в журналі Nutrition Metabolism Cardiovascular Diaseases, люди іноді вживають буряк як додаткову терапію для лікування високого кров'яного тиску (гіпертензії).
Буряк багатий на нітрати, які організм перетворює на газоподібний оксид азоту. Оксид азоту своєю чергою викликає розширення кровоносних судин, що збільшує кровотік і допомагає знизити кров'яний тиск.
Надмірне вживання буряка може спричинити розширення судин, що призводить до раптового зниження артеріального тиску (гіпотензії). Це особливо актуально для людей похилого віку.
Симптоми гіпотензії включають:
- запаморочення
- слабкість або втома
- головний біль
- нудота
Камені в нирках
Окрім нітратів та FODMAP, буряк є багатим джерелом природної сполуки під назвою оксалат. Овоч містить приблизно 76 мг оксалату на півсклянки.
Для більшості здорових людей оксалат з їжі не є проблемою. Однак для людей, схильних до утворення каменів у нирках, надмірне споживання буряка може призвести до кристалізації оксалату та утворення оксалатних каменів.
Подагра
На сайті MedlinePlus йдеться, що буряк містить сполуки, які називаються пуринами, що може сприяти подагрі.
Сечова кислота виробляється, коли організм розщеплює пурини. Якщо в крові забагато сечової кислоти або організм виробляє її занадто багато, то кристали сечової кислоти можуть почати утворюватися та осідати в суглобах, викликаючи запальну реакцію.
Симптоми подагри включають:
- раптовий, сильний біль у суглобах, найчастіше у великому пальці ноги
- набряк суглобів, почервоніння та відчуття тепла
- біль, що посилюється при русі
Проблеми з нирками
Згідно з Scientific Repost, як коренеплод, буряк може накопичувати важкі метали, такі як кадмій, свинець і ртуть, якщо його вирощувати на забрудненому металами ґрунті.
Якщо вживати ці забруднені овочі у великих кількостях та/або протягом тривалого періоду, вони можуть призвести до симптомів та отруєння.
Вас може зацікавити:
- Як приготувати буряк, щоб він став ще смачнішим і кориснішим
- Рецепт маринованого буряку на зиму
- 5 фруктових шкірок, які насправді можна їсти
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.