ua en ru

Сенат США підтримав пакет з допомогою Україні на 60 млрд доларів

Сенат США підтримав пакет з допомогою Україні на 60 млрд доларів Фото: Сенат США підтримав пакет з допомогою Україні на 60 млрд доларів (Getty Images)

Сенат Сполучених Штатів Америки підтримав пакет, який передбачає нове фінансування допомоги Україні на понад 60 млрд доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання Сенату.

Оновлено 13:44. Голосування в Сенаті США щодо пакета з допомогою Україні завершено

За виділення пакета допомоги Україні Ізраїлю і Тайваню на 95 млрд доларів проголосували 70 демократів та республіканців (мінімум треба було 50 голосів), що стало рекордом за кількістю голосів за всю історію розгляду цього закону.

Проти виступили 29 сенаторів, з них більшість республіканці.

Що далі

Згідно з процедурою, тепер законопроект має бути схвалений нижньою палатою Конгресу, Палатою представників, для цього вистачить просто більшості голосів від присутніх у залі конгресменів.

Але спікер-республіканець Майк Джонсон неодноразово критикував ухвалений Сенатом законопроект. Зокрема, Джонсон закликає об'єднати виділення допомоги Україні та іншим союзникам США зі схваленням міграційної реформи у її найжорсткішому варіанті.

Спікер Палати представників має дуже широкі повноваження, зокрема, на власний розсуд може блокувати розгляд будь-яких законопроектів. Конкретних часових рамок для розгляду законопроектів він теж не має. Якщо ж законопроект буде схвалений у Палаті, він вирушить на підпис до президента Джо Байдена, як заявляв глава держави, він буде підписаний ним негайно. У такому разі перша допомога Україні може бути відновлена в дуже стислий термін.

Реакція України

Президент

Глава держави Володимир Зеленський подякував Чаку Шумеру, Мітчу Макконнеллу та всім сенаторам США, які підтримали продовження допомоги Україні її боротьбі за свободу, демократію та цінності, "що мають для нас усіх величезне значення".

"Нам в Україні подальша допомога США дає змогу рятувати людські життя від російського терору. Це означає, що життя в наших містах триватиме й переможе війну. Американська допомога наближає справедливий мир в Україні та відновлює глобальну стабільність, що сприятиме більшій безпеці та процвітанню для всіх американців і всього вільного світу", - написав Зеленський в соцмережі.

Прем'єр-міністр

Прем'єр Денис Шмигаль зазначив, що основна частина суми (50 млрд доларів) - це оборонна підтримка.

"Буде ще більше зброї, техніки та боєприпасів для наших захисників. Інша частина допомоги буде спрямована на пряму бюджетну підтримку та інші програми, що допоможе Україні залишатися економічно стійкою. Дякуємо Сенату за це важливе рішення й розраховуємо на підтримку цієї допомоги в Палаті представників", - додав Шмигаль.

Допомога Україні від США

Нагадаємо, у США вичерпалися кошти, які були передбачені на допомогу Україні. Ще минулого року президент США Джо Байден запросив у Конгресу виділити понад 100 млрд доларів. З них понад 60 млрд доларів у Білому домі хочуть направити на допомогу Україні. Решту коштів - на допомогу Ізраїлю та Тайваню, а також захист кордонів.

Саме питання захисту кордонів стало каменем спотикання, оскільки республіканці відмовилися підтримувати заходи Білого дому. Вони вимагали більш жорсткої міграційної політики.

При цьому представники Республіканської партії погоджувалися розглядати допомогу Україні лише у прив'язці до захисту кордонів.

Після цього демократи та республіканці розпочали переговори для розробки компромісного законопроекту. Роботу над ним завершили днями, але він так і не пройшов Сенат - республіканці голосували проти.

Потім допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню все ж таки вирішили розглядати окремо від питання кордонів. Ініціаторами виступили демократи, але частина республіканців у верхній палаті Конгресу США також підтримала ідею.

Однієї підтримки пакету в Сенаті недостатньо, він має пройти ще Палату представників. Там проти такої ініціативи може виступити спікер-республіканець Майк Джонсон, який згоден голосувати окремо від кордону лише допомогу Ізраїлю.

Джонсон уже виносив на розгляд Палати такий "ізраїльський" пакет, його підтримали. Але в Сенаті відмовилися навіть розглядати подібну ініціативу.

Варто зауважити, що у США вже неодноразово наголошували, що не можуть продовжувати військову допомогу Україні без нового фінансування.

6 лютого президент США Джо Байден закликав Конгрес негайно схвалити нову допомогу Україні. Він додав, що якщо законопроект "не буде на його столі", весь американський народ дізнається причину такого провалу.