ua en ru

Секрет довголіття з "блакитної зони": що їдять люди, які не старіють

Секрет довголіття з "блакитної зони": що їдять люди, які не старіють Фото: Що їдять довгожителі з Коста-Ріки (Getty Images)

Півострів Нікоя - одна з п’яти світових “блакитних зон”, регіонів, де люди живуть значно довше за середньостатистичне населення планети.Тутешні мешканці часто доживають до 100 років і більше, кількість довгожителів у 3,5 раза більша за світову норму.

Яка їжа допомогає місцевим мешканцям довго жити, розповідає РБК-Україна з посиланням на BBC.

Що продовжує життя мешканцям Нікої

Кухня Нікої базується на простих продуктах:

  • квасоля - рослинний білок і клітковина
  • кукурудза - складні вуглеводи
  • гарбуз - вітаміни, антиоксиданти

Цей набір забезпечує стабільну енергію, здоровий метаболізм і підтримку серцево-судинної системи. М’ясо тут майже не їдять, а джерелами корисних жирів є авокадо, гарбузове насіння, горіхи. Навіть вода тут особлива, вона містить підвищені рівні кальцію та магнію, що зміцнюють кістки та захищають серце.

Щоденне сонце, прогулянки і життя на природі — друга частина формули довголіття.

Що каже наука

У 2024 році вчені 15 років спостерігали за 2 827 жителями Коста-Ріки віком 60+.
Результат: ті, хто дотримувався традиційної дієти, мали на 18% нижчий ризик смерті від усіх причин.

Довголіття стало туристичною метою

Сьогодні до Нікої їдуть власники вілл, айті-підприємці та шукачі “здорового життя”, які хочуть жити довше — і смачно. У п’ятизіркових резиденціях, зокрема W Costa Rica Reserva Conchal, подають страви за принципами Blue Zone.

Тут використовують локальні продукти з власних городів і пасік, подають традиційне gallo pinto та страви з бобових, пропонують 5-стравне меню “дієти довголіття”.

Гості навіть можуть навчитися готувати місцеве севиче з щойно виловленої риби.

"Кухня Коста-Ріки - чесна, проста, без хімії і зайвих добавок. Люди не просто пробують “pura vida”, вони забирають її з собою на все життя”, - каже шеф-кухар Дієго Молленхауер.