ua en ru

Розкрадали кошти на газ для населення: з'явилися деталі справи Фірташа

Розкрадали кошти на газ для населення: з'явилися деталі справи Фірташа Фото: Дмитро Фірташ (dmitryfirtash.com)

Служба безпеки спільно з БЕБ викрила масштабну схему розкрадання газу із газотранспортної системи України, до якої причетний олігарх Дмитро Фірташ та топменеджмент його компаній.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу СБУ.

Зазначається, що до організації оборудки причетні Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому компаній. Серед них - керівники "Регіональної Газової Компанії" (РГК), яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

Судово-економічна експертиза показала, що тільки протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитки на понад 4,2 млрд гривень. При цьому, за попередніми оцінками, загальна сума шкоди протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд гривень.

Слідство зазначає, що посадовці "облгазів Фірташа" розкрадали понад 70% коштів, що передбачалися на закупівлю блакитного палива. Фактично йдеться про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі.

Розкрадали кошти на газ для населення: з'явилися деталі справи Фірташа

Так, схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, "купували" паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але насправді отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу.

Дефіцит, що утворювався через махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, що було у державній власності - облгази просто відбирали "недоотримане" паливо із газотранспортної системи України.

При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на "відсутність коштів". Зазначається, що облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС у середньому 30% від загальної вартості відібраного газу.

У подальшому фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. Так, з року в рік вони нарощували збитки для держави.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшуки в офісах та за місцями проживання організаторів злочинної схеми.

На підставі зібраних доказів Фірташу, двом керівникам ТОВ "РГК", керівнику ТОВ "Йе енергія" і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 та ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Зазначається, що п’ятьом фігурантам повідомили про підозру заочно, адже вони переховуються від правосуддя за кордоном. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.

Окрім того, СБУ оприлюднила аудіозапис розмови Фірташа із керівником РГК Олексієм Тютюнником, у якому олігарх попереджає про можливу націоналізацію компанії. Він також наказав йому перевести 120 млн з "Клірінгового дому" на "Йе енергію", щоб "убезпечити" "Дніпрогаз".

Через деякий час вони зідзвонилися знову, і Тютюнник зазначив, що гроші не вдалося перевести. Тому їх намагались покласти у банк.