ua en ru

Фірташ отримав підозру, у керівників його фірм обшуки, - джерела

Фірташ отримав підозру, у керівників його фірм обшуки, - джерела Фото: Дмитро Фірташ (wikipedia)

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки сьогодні повідомили про підозру олігарху Дмитру Фірташу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела у правоохоронних органах.

Як повідомляють наші джерела, СБУ та БЕБ сьогодні вручають підозри Фірташу та восьми топ-менеджерам його компаній. З ранку відбуваються обшуки у керівників фірм олігарха ("РГК", "Йє енергія") та облгазів.

Так, правоохоронці викрили схему, за якою підконтрольні Фірташу структури купували паливо у його ж компанії, але насправді отримували 30% від обсягів. Штучний дефіцит покривали за рахунок державного газу, а гроші осідали у кишенях Фірташа.

За даними наших джерел, за сім років така схема завдала збитків бюджету країни на 18 млрд гривень.

Зазначимо, що Дмитро Фірташ - проросійський олігарх, перебуває під санкціями РНБО з 2021 року. Фірташ - співвласник Inter Media Group та засновник Group DF.

У 2014 році Фірташа заарештували у Відні за запитом США. У 2019 року міністр юстиції Австрії дозволив видати Фірташа американській владі, але негайної екстрадиції не відбулося через запит про повторний розгляд справи.

У 2023 році земельний суд Відня відмовив Фірташу у повторному розгляді справи щодо екстрадиції до США, де на нього чекає розгляд провадження про корупцію.

Нагадаємо, у лютому ДБР повідомило про підозру екс-міністру енергетики Ігорю Насалику у підписанні збиткових для держави угод щодо розмитнення газу на користь олігарха Фірташа. Йдеться про суму 1,5 млрд гривень.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.