ua en ru

Не розкаявся. У Тернопільській області ухилянту дали три роки в'язниці

Не розкаявся. У Тернопільській області ухилянту дали три роки в'язниці Фото: у Тернопільській області ухилянту дали три роки в'язниці (Getty Images)

У Тернопільській області чоловіку, що умисно ухилявся від мобілізації дали три роки в'язниці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Тернопільський обласний ТЦК СП.

Сьогодні, 24 жовтня, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу прокурора на вирок Гусятинського районного суду.

Як було встановлено місцевим судом, 6 квітня 2022 року, бувши військовозобов'язаним і перебуваючи на військовому обліку, житель м. Копичинці Віталій Д. пройшов військово-лікарську комісію, за результатами якої був визнаний придатним до проходження військової служби.

Після чого, 28 лютого 2023 року чоловік особисто отримав повістку із зобов'язанням 10 березня 2023 року прибути до 1-ого відділу Чортківського РТЦК та СП для призову на військову службу за мобілізацією.

Проте у вказаний день 34-річний військовозобов'язаний без поважних причин не з'явився до територіального центру комплектування, тим самим ухилився від призову на військову службу під час загальної мобілізації в країні.

Вирок суду

Вироком Гусятинського районного суду Віталія Д. визнано винуватим за ст. 336 КК України та призначено покарання у виді 3-ох років та 1 місяця позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування покарання з іспитовим строком терміном на 1 рік і покладено обов'язки, передбачені ст. 76 КК України.

Апеляція прокурора

Не погодившись із судовим рішенням у частині призначеного покарання, прокурор подав апеляційну скаргу та просив цей вирок скасувати й ухвалити новий вирок, яким призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки без застосування іспитового строку.

Однак, у судовому засіданні прокурор просив призначити Віталію Д. покарання у розмірі, ближчому до мінімального, передбаченого санкцією статті обвинувачення.

У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, перевіривши матеріали кримінального провадження в межах поданої апеляційної скарги та дослідивши відомості про особу обвинуваченого, погодилась із висновком суду першої інстанції про наявність підстав для призначення Віталію Д. покарання у виді позбавлення волі у розмірі, наближеному до мінімального, передбаченого санкцією ст. 336 КК України.

Ухилянт не розкаявся

Крім того, за даними ТЦК, у цьому випадку відсутнє щире каяття обвинуваченого, оскільки таке каяття повинно бути дієвим і включати в себе активні дії.

Проте під час апеляційного розгляду Віталій Д. визнав, що за сім місяців із дня вчинення злочину він так і не з'явився до 1-ого відділу Чортківського РТЦК та СП для проходження служби. Безпосередньо в судовому засіданні він також не виявив наміру проходити військову службу надалі.

Рішення суду

Проте апеляційний суд не погодився із рішенням застосувати до Віталія Д. ст. 75 КК України, оскільки, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням та іспитовим строком на один рік, районний суд не навів переконливих доводів, що виправлення обвинувачення можливе без реального відбування покарання.

При цьому поза увагою суду залишилось те, що ухилення від захисту Батьківщини у період воєнного стану під час військової агресії ворога свідчить про підвищену суспільну небезпеку вчиненого злочину, оскільки це могло призвести до підриву військової дисципліни, розлагодження дій, спрямованих на захист суверенітету держави, що в умовах воєнного стану неприпустимо.

З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду частково задовольнила апеляційну скаргу прокурора.

Таким чином вирок Гусятинського районного суду від 18 липня 2023 року в частині звільнення Віталія Д. від відбування призначеного покарання на підставі ст. 75 КК України було скасовано, а натомість було встановлено новий вирок, яким колегія визнала обвинуваченого засудженим за ст. 336 КК України до 3-ох років 1 місяця позбавлення волі.

Ухилення від мобілізації

Мобілізацію в Україні було оголошено після масштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року. Нещодавно воєнний стан та мобілізація продовжили ще як мінімум до 15 листопада 2023 року.

При цьому в Україні після початку мобілізації почали виникати схеми для незаконного виїзду чоловіків за кордон.

В кінці серпня президент України Володимир Зеленський провів засідання РНБО під час якого порушувалось питання військово-лікарських комісій та ТЦК.

Зокрема було прийнято рішення про проведення комплексних перевірок заключень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період від початку повномасштабного вторгнення Росії й можуть бути пов'язані з корупційними порушеннями.Також президент пообіцяв наслідки для тих фальсифікував рішення ВЛК.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.