ua en ru

Росія використовує ЗАЕС для тиску на союзників України перед самітом НАТО, - Веніславський

Росія використовує ЗАЕС для тиску на союзників України перед самітом НАТО, - Веніславський Фото: Федір Веніславський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Росія використовує ситуацію з можливим підривом Запорізької АЕС для здійснення медійного та психологічного тиску на союзників України, щоб вони не ухвалили позитивного для держави рішення на саміті НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на члена Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Федора Веніславського в ефірі "Радіо Свобода".

"Росія використовує будь-які важелі впливу для того, щоб стримати наших партнерів - країн-членів НАТО - у рішенні, які вони, сподіваємося, мають ухвалити 11-12 липня", - сказав він, додавши, що РФ використовує як медійний, так і психологічний тиск.

Веніславський також зазначив, що чітка реакція світу на попередні злочини РФ могла б стримати Кремль від підриву Запорізької АЕС.

Він вважає, що з огляду на інформацію української розвідки про такі плани країни-агресора, слід посилювати обмеження щодо російської державної компанії "Росатом".

"Якби ми збільшили санкційний тиск і сказали, що якщо не дай Бог, відбудеться якась нештатна ситуація, то Росія не зможе більше виходити на глобальні світові ринки… І потім, після якихось нештатних ситуацій, на зразок підриву Каховської греблі, ці санкції були б блискавично введені, то, я думаю, це виступало б дуже потужним стримуючим чинником", - сказав нардеп.

Окрім того, Веніславський зазначив, що попри постійні заяви влади РФ про успішне імпортозаміщення, економіка країни все ж залишається дуже вразливою через санкції.

До прикладу нардеп згадав, що РФ висувала умови про зняття санкції для продовження дії "зернового коридору".

"А це означає, що, попри всі такі переможні реляції і оптимістичні заяви, що Росія здійснила імпортозаміщення, санкції на них діють надзвичайно негативно і вони намагаються ці санкції за допомогою будь-яких шантажів зменшити, - додав Веніславський.

Загроза теракту на ЗАЕС

Інформаційний простір заполонили повідомлення про імовірність теракту росіян на Запорізькій АЕС.

У червні президент Володимир Зеленський заявив, що окупанти готуються до теракту на ЗАЕС з наступним викидом радіації. А до цього керівник ГУР Кирило Буданов повідомляв, що росіяни додатково замінували ставок-охолоджувач на станції.

При цьому вчора РФ звинуватила Україну нібито в планах "вдарити по Запорізькій АЕС за допомогою дронів і ракет".

Після цього президент України заявив, що Росія є єдиним джерелом небезпеки для ЗАЕС. Він додав, що світ не може бути осторонь, бо радіація нікого не залишає осторонь.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.