Зберігайте так продукти при відключеннях світла, щоб уникнути отруєння
Як правильно зберігати продукти без світла (фото: Freepik)
Через постійні обстріли Росії можливі часті та тривалі відключення електроенергії. В такому випадку важливо правильно зберігати продукти, щоб уникнути харчового отруєння.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook-сторінку Держпродспоживслужби.
Як правильно зберігати продукти
При відключеннях електроенергії варто не допустити харчових отруєнь, які можуть виникнути внаслідок порушення температурних умов їх зберігання.
Зокрема, варто дотримуватись таких правил:
- не готуйте страви із запасом і не залишайте за кімнатної температури більш ніж на 2 години
- дверцята холодильника та морозильної мають бути закритими. Тоді продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин - у повній морозилці та 24 годин у напівпорожній
- згрупуйте продукти - при відсутності світла протягом 4 годин і довше, продукти краще згрупувати разом у морозилці. У холодильнику має бути температура +4°C або нижче, у морозильній камері - не вище -4 °C
- не перевіряйте на смак - якщо маєте сумніви щодо безпечності їжі - не перевіряйте її на смак, краще викиньте відразу
- швидкопсувні продукти - викиньте м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця та молочні продукти, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії
- можна безпечно їсти - мова про продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури
- розділяйте їжу - при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової
- закритий посуд - зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами
- ретельно готуйте - особливо м’ясо, яйця і морепродукти
- доводьте страви до кипіння - вони мають готуватися щонайменше за 70 °C
- використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду або із перевірених джерел, попередньо прокип'ятити
Важливі гігієнічні правила
Щоб уникнути отруєння, важливо дотримуватись таких гігієнічних вимог:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
- мийте руки після відвідування туалету
- в разі відсутності води під час вимкнення світла можна скористатись антисептиком або вологими серветками для рук
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього також варто мати запас чистої питної води
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин
Вас може зацікавити:
- Дієтолог назвала простий тест, який покаже вашу норму солі
- Кому не можна їсти авокадо
- 4 прості правила вибору корисних цукерок від нутриціолога
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.