ua en ru

Різдво на порозі: ПЦУ пояснила, чому Святвечір - особливий час для українців

Різдво на порозі: ПЦУ пояснила, чому Святвечір - особливий час для українців Без куті на Святвечір - ніяк не можна (фото ілюстративне: pixabay.com)

Різдвяний Святвечір, який припадає на сьогодні, 24 грудня, у церковній традиції має назву Навечір'я Різдва Христового. Для українських сімей це - час єдності та любові.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу Православної Церкви України у Facebook.

Що відбувається у храмах на Святвечір

Українцям нагадали, що в церковній традиції різдвяний Святвечір має назву Навечір'я Різдва Христового.

"Це дуже очікуваний день, яким завершується сорокаденний Різдвяний піст, і настає передчуття великої радості - народження Спасителя світу", - повідомили у ПЦУ.

Уточнюється, що цього дня у храмах панують:

  • тиха урочистість;
  • молитва;
  • світло надії.

"Уставні відправи сьогодні складають великі часи та зображальні, а опісля звершується Літургія за чином святителя Василія Великого", - поділились у ПЦУ.

Зазначається, що священнослужителі одягають при цьому білі облачення - "як знак Божого Світла та духовної чистоти, а також радості, що наповнює душу напередодні Різдва Христового".

Як відзначають Святвечір українські родини

У ПЦУ розповіли, що для українських сімей Святвечір - час єдності та любові до своєї родини, який сповнений давніх традицій і затишку:

  • господарі, за можливості, готують до 12 пісних страв;
  • запрошують близьких до спільного столу;
  • несуть "вечерю" своїм батькам.

Що символізує головна страва вечора - кутя

Центральною стравою традиційно є кутя, або коливо - зварена пшениця з медом і маком, яку куштують першою.

При цьому у ПЦУ пояснили, що:

  • зерно пшениці символізує вічне життя;
  • мед - небесну радість і блаженство;
  • мак - уособлює продовження роду.

Різдво на порозі: ПЦУ пояснила, чому Святвечір - особливий час для українцівСьогодні українці відзначаються різдвяний Святвечір (ілюстрація: facebook.com/Orthodox.in.Ukraine)

Звідки взялась традиція 12 страв на Святвечір

Згідно з інформацією ПЦУ, традиція готувати на Святвечір саме 12 страв формувалася поступово.

Уточнюється, що символ цього числа пов'язують:

  • або із місяцями року;
  • або з апостолами.

"Але в побуті воно означало повний і щедрий стіл. Страви мали бути різними за смаком і складом, щоб рік був достатнім і без нестачі", - пояснили українцям.

Коли можна сідати за стіл на Святвечір

Традиційно на Святвечір родина збирається за столом:

  • після завершення богослужіння;
  • з появою першої зірки на небі, що нагадує нам про Вифлеємську зорю.

"У домі лунає коляда - щира молитва в пісні, яка прославляє народження Христа та несе благу звістку миру, добра і надії", - додали у ПЦУ.

Насамкінець громадянам нагадали: "зараз, у час важких випробувань і війни, нас намагаються позбавити спокою, тиші й родинного тепла".

"Та ми знаємо: світло завжди сильніше за темряву, життя перемагає смерть, а любов - страх. З вірою в серці молимося і сподіваємося, що з Божою допомогою Україна вистоїть і переможе. Бо Христос народився, щоби спасти нас та подарувати світові світло, мир і надію", - підсумували у ПЦУ.

Різдво на порозі: ПЦУ пояснила, чому Святвечір - особливий час для українцівПублікація ПЦУ (скриншот: facebook.com/Orthodox.in.Ukraine)