ua en ru

Річниця трагедії на ЧАЕС. Гроссі поговорив із Зеленським про ситуацію із Запорізькою АЕС

Річниця трагедії на ЧАЕС. Гроссі поговорив із Зеленським про ситуацію із Запорізькою АЕС Фото: гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі (GettyImages)

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі поспілкувався з президентом України Володимиром Зеленським у 37-у річницю аварії на ЧАЕС і запевнив, що МАГАТЕ і далі намагається домовитися про безпечну зону на Запорізькій АЕС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Twitter.

"Мав честь поспілкуватися з президентом (України Володимиром, - ред.) Зеленським у 37-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС і розповісти йому про програму медичної допомоги МАГАТЕ для персоналу на всіх українських атомних електростанціях. Ми продовжуємо наші зусилля щодо захисту Запорізької АЕС", - написав Гроссі.

Оновлено о 16:04

"У річницю трагедії на ЧАЕС провів телефонну розмову з директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Наголосив, що тільки повернення Україні повного контролю над ЗАЕС убезпечить світ від нової катастрофи", - написав президент України.

За словами Зеленського, під час переговорів він подякував Гроссі за спеціальну програму МАГАТЕ щодо медичного забезпечення українських атомників.

Як повідомлялось, 29 березня Гроссі вдруге приїхав на територію Запорізької АЕС. Він заявив, що МАГАТЕ розробляє нову концепцію захисту станції.

Нагадаємо, щороку 26 квітня в Україні та світі згадують трагедію на Чорнобильській АЕС і подвиг ліквідаторів аварії. З того часу минуло вже 37 років, але ядерна небезпека не зникла. ЧАЕС знову опинилася під загрозою катастрофи – цього разу через російських загарбників. Детальніше про аварію, та як атомна станція пережила окупацію на початку повномасштабного вторгнення РФ - у матеріалі РБК-Україна.