ua en ru

Прохід есмінця США через Тайванську протоку викликав роздратування Китаю

Прохід есмінця США через Тайванську протоку викликав роздратування Китаю Фото: прохід есмінця США через Тайванську протоку викликав роздратування Китаю (wikimedia.org)

Після того, як корабель ВМС США пройшов через Тайванську протоку в рамках "рутинних" операцій, запевняє Пентагон, офіційний Пекін відреагував вкрай негативно, закликавши Сполучені Штати "припинити провокувати заворушення".

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Голос Америки".

В останні роки військові кораблі США, а іноді й союзних країн, таких як Великобританія та Канада, проходили через протоку, викликаючи гнів Китаю, який претендує на Тайвань всупереч запереченням демократично обраного жителями острова уряду.

У заяві американських військових йдеться, що у водах протоки був ракетний есмінець Wikimedia. класу Arleigh Burke.

"Прохід Chung-Hoon через Тайванську протоку демонструє відданість Сполучених Штатів вільному та відкритому Індо-Тихоокеанському регіону", - йдеться у заяві.

У своїй заяві представник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пен'юй заявив, що Китай рішуче виступає проти цього кроку, і закликав Сполучені Штати "негайно припинити провокувати заворушення, ескалацію напруженості та підрив миру та стабільності у Тайванській протоці".

"Американські військові кораблі часто "грають м'язами" в ім'я здійснення свободи судноплавства. Не йдеться про збереження свободи і відкритості регіону, Китай і надалі перебуватиме в стані підвищеної готовності", - заявили в Пекіні.

Міністерство оборони Тайваню заявило, що військовий корабель пройшов у північному напрямку через протоку. Тайванські військові стежили за проходом есмінця та не помітили нічого незвичайного.

Нагадаємо, вчора, 26 грудня, Китай провів "ударні навчання" у морському та повітряному просторі навколо Тайваню. Пояснюючи, що це відповідь на невизначену "провокацію" з боку демократично керованого острова та Сполучених Штатів.

Раніше ми писали, що влада США допускає можливість бойових дій Китаю проти Тайваню, проте Вашингтон вживає заходів, щоб не допустити початку війни.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.