ua en ru

Правоохоронці завершили слідство у справі Князєва

Правоохоронці завершили слідство у справі Князєва Фото: екс-голова Верховного суду Всеволод Князєв (Getty Image)

Правоохоронці завершили досудове розслідування у справі стосовно колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу САП.

3 жовтня прокурор САП ухвалив рішення щодо завершення досудового розслідування у справі стосовно колишнього голови Верховного суду. Детективам НАБУ доручили відкрити матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

У чому підозрюють Князєва

У 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) у чотирьох компаній (колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Але суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом "бекофісу" у Верховному суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 млн доларів. З них 1,8 млн доларів - суддям Верховного суду, решта - як "оплата" посередницьких послуг.

19 квітня Верховний суд ухвалив рішення на користь бізнесмена.

Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 млн доларів. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів 15 травня Князєва і адвоката було викрито "на гарячому".

Справа Князєва

Після того, 15 травня правоохоронці спіймали Князєва на хабарі у розмірі 2,7 млн доларів, пленум Верховного суду підтримав його дострокове припинення повноважень. Його також позбавили посади голови суду.

18 травня ВРП дала дозвіл на утримання Князєва під вартою, а вже ввечері його арештували з можливістю внесення застави у розмірі 107 млн гривень.

Після цього суд вже двічі зменшував розмір застави Князєву, наразі вона складає 55 млн гривень.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.