ua en ru

ППО Patriot допоможуть Україні, але матимуть обмежений ефект, - експерти

ППО Patriot допоможуть Україні, але матимуть обмежений ефект, - експерти Фото: ППО Patriot допоможуть Україні, але матимуть обмежений ефект (Getty Images)

США оголосили, що нададуть Україні ракетну батарею ППО Patriot. Експерти пояснили, чому нові комплекси матимуть обмежений ефект.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

"Вони мають велику точність, високу швидкість поразки, тому вони справді захищають землю від дуже конкретних цілей", - заявив генерал-майор у відставці Джеймс Маркс.

Генерал-лейтенант Марк Хертлінг, колишній командувач армії США в Європі, зазначив, що, ймовірно, є деякі завищені очікування щодо того, що батарея Patriot зможе зробити для України. Наприклад, вона не буде доступною для використання одразу після того, як США погодяться її надати — для навчання військовослужбовців знадобиться кілька місяців.

За його словами, навчання фахівців у США займає близько року. До того ж новий комплекс ППО не зможе забезпечити суцільне покриття для всієї території України.

"Ці системи не переміщуються по полю бою. Ви розміщуєте їх десь, що захищає вашу саму стратегічну мету, наприклад, у Києві. Якщо хтось думає, що це буде система, яка зможе закрити 800-кілометровий кордон між Україною та Росією , він просто не знає, як ця система працює", - додав Хертлінг.

Повідомляється, що ракети Patriot коштують приблизно 4 мільйони доларів за штуку. За словами Хертлінга, такі дорогі боєприпаси, швидше за все, не будуть використовуватися для збивання кожної ракети, яку Росія запускає у напрямку України.

"Це не та система, яка переслідуватиме безпілотники або балістичні ракети малого розміру", - додав він.