ua en ru

Поступки Угорщині можуть коштувати посад вищому керівництву ЄС, - Politico

Поступки Угорщині можуть коштувати посад вищому керівництву ЄС, - Politico Фото: прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан (Getty Images)

Поступки Угорщині у питанні членства України можуть коштувати посад вищому керівництву Європейського союзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Як зазначає видання, Угорщина та її проросійський прем'єр Віктор Орбан вже вдається до відвертого шантажу ЄС.

Для того, щоб країна не блокувала питання членства України в ЄС, довгострокового бюджету блоку, та міграцію, Європейська комісія має намір надати Угорщині доступ до мільярдів коштів ЄС, які були заморожені Брюсселем через побоювання щодо незалежності судової системи.

Деякі країни ЄС розглядають угорські погрози як спосіб отримати більше грошей від Європейської комісії, і хоча поступка Орбану зараз може полегшити ситуацію в короткостроковій перспективі, це може підірвати Євросоюз у довгостроковій перспективі.

Видання наголошує, що якщо дозволити Орбану домогтися свого, це також викличе лють Європейського парламенту напередодні виборів у ЄС наступного року і подальшого звільнення з вищих посад, зокрема для президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, в разі її бажання переобратися на другий термін.

Угорщина блокує вступ України до ЄС

Нагадаємо, 14-15 грудня відбудеться саміт лідерів країн ЄС. На ньому обговорюватимуть декілька питань, які стосуються України. Зокрема, початок переговорів про вступ до ЄС, а також надання 50 млрд євро економічної підтримки і виділення ще 20 млрд євро на армію України. Крім того, на порядку денному новий пакет санкцій проти Росії.

За даними ЗМІ, Угорщина блокуватиме все, що пов'язане з підтримкою України. Президент Володимир Зеленський, перебуваючи в Аргентині, зміг поспілкуватися з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном напередодні саміту лідерів ЄС.

Європейські ЗМІ припускають, що через Угорщину початок переговорів про вступ України можуть відкласти на березень 2024 року.