Сезон домашніх заготовок у розпалі, і багато українців наповнюють свої комори банками з квашеними огірками, помідорами та іншими овочами. Але іноді, відкривши заповітну банку, можна помітити дивне явище: зубчики часнику набули синюватого або зеленкуватого відтінку.
Чому часник міняє колір в розсолі, розповідає РБК-Україна з посиланням на Onet.
Причина криється в хімії. Коли ми нарізаємо часник, вивільняються сполуки сірки. У кислому середовищі (яке є типовим для квашенини) ці сполуки вступають у реакцію з мікроелементами, що містяться у воді та самих овочах, наприклад, з міддю. В результаті цієї реакції утворюються пігменти, які забарвлюють часник у бірюзові або навіть смарагдові відтінки.
З точки зору здоров'я та кулінарії, причин для занепокоєння немає. Синій колір часнику не пов'язаний з пліснявою чи токсинами. Навпаки, це ознака того, що процес ферментації проходить правильно. Ба більше, дослідження показують, що в процесі такої реакції може навіть збільшуватися кількість антиоксидантів. Тож кольорові зубчики часнику - це не лише безпечно, а й потенційно корисніше за свіжі.
Хоча синій часник є нормою, іноді консервація дійсно може зіпсуватися. Ось кілька явних ознак, на які варто звернути увагу:
Пліснява на поверхні
Тонкий білий дріжджовий наліт є нормальним, але зелені або чорні плями плісняви - ознака того, що продукт зіпсований.
Густий, тягучий розсіл
Легка каламутність води - це нормально. Але якщо розсіл став коричневим, густим і липким, банку потрібно викинути.
Неприємний запах
Квашенина має різкий, кислий аромат. Гнильний сморід або запах аміаку - явний сигнал небезпеки.
Слизькі овочі
Якщо огірки чи буряки стали слизькими на дотик, це означає, що ферментація пішла неправильно.
Втрата пружності
Якісні квашені овочі - пружні та хрусткі. Якщо вони розпадаються в пальцях, їх краще не їсти.