ua en ru

Попит упав: українці скоротили купівлю валюти до мінімуму з літа минулого року

Попит упав: українці скоротили купівлю валюти до мінімуму з літа минулого року Фото: українці з початку року поповнили свої валютні резерви на 1,9 млрд доларів (Віталій Носач, РБК-Україна)

Населення України в травні 2023 року продало комерційним банкам готівкової та безготівкової валюти на 1 608,7 млн доларів (в еквіваленті) і купило на 1 767,4 млн доларів. Чиста купівля валюти склала 158,6 млн доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані Національного банку України (НБУ).

Таким чином у травні українці скоротили купівлю валюти до мінімуму з серпня минулого року.

Попит упав: українці скоротили купівлю валюти до мінімуму з літа минулого року

Всього з початку 2023 року українці продали 6 782,4 млн доларів і купили на 8 689,4 млн доларів. Чиста купівля валюти склала 1 907,1 млн доларів.

Попит упав: українці скоротили купівлю валюти до мінімуму з літа минулого року

Зміна тренду

Дані показують, що українці почали знімати безготівкову валюту в банках (91,6 млн доларів у травні). Цю валюту українці купували в банках за курсом, близьким до офіційного (36,6 гривень плюс комісія). Оскільки у травні на готівковому ринку курс упав до 37,50 гривень, то українці більше не розміщують валюту на депозит, а вилучають її.

Як повідомляло РБК-Україна, Національний банк України у липні 2022 року дозволив банкам продавати населенню безготівкову валюту за умови розміщення на депозит на строк понад три місяці. Також українці можуть застрахуватися від коливань офіційного курсу.