Звичайний напій з молочного відділу може підтримувати мікробіом, гальмувати процеси старіння та "ремонтувати" імунну систему.
Про що саме йдеться, розповідає РБК-Україна з посиланням на Sciencedirect.
Дослідники з Університету Сіншу (Японія) виявили, що певні бактерії, які містяться у кефірі, можуть запобігати віковим змінам у життєво важливих органах.
З віком наша імунна система слабшає: клітини діляться повільніше, виникає хронічне запалення, а органи (наприклад, печінка та тимус) працюють гірше.
Вчені провели експеримент: протягом 8 тижнів вони давали літнім мишам штам молочнокислих бактерій Lentilactobacillus kefiri YRC2606, виділений з кефіру.
У піддослідних значно сповільнилися вікові зміни в тимусі (вилочковій залозі, що відповідає за імунітет) та печінці. Рівень запалення в організмі знизився. Зменшилася кількість білків, які блокують поділ клітин і призводять до старіння тканин.
"Цей штам бактерій може стати основою для створення функціональних продуктів, які допоможуть людям похилого віку зберігати імунітет та фізичну активність якомога довше", - зазначила провідна авторка дослідження Хірока Сасахара.
Назва "кефір" походить від турецького слова "keyif", що означає "хороше самопочуття після їди". І це не випадково. Навіть якщо не брати до уваги нові японські дані, цей напій залишається суперфудом.
Всього одна склянка кефіру забезпечує:
Крім того, специфічний пробіотик Lactobacillus kefiri вміє пригнічувати ріст шкідливих бактерій, зокрема сальмонели та кишкової палички, а також допомагає знижувати рівень "поганого" холестерину.
Вас може зацікавити: