ua en ru

Помилки після збору картоплі, через які вона гниє: що робити не можна

Помилки після збору картоплі, через які вона гниє: що робити не можна Що не можна робити з картоплею, яку ви викопали (фото: Freepik)

Картопля - один з головних овочів, який більшість українців зберігає на зиму. Але навіть після вдалого врожаю він може швидко зіпсуватися, якщо припуститися помилок при підготовці та зберіганні. Неправильна сушка, вибір приміщення чи сусідство з іншими овочами здатні звести нанівець усю працю.

РБК-Україна розповідає, які головні помилки після збирання картоплі можуть зіпсувати врожай та як їх уникнути.

Недостатня сушка картоплі

Після збирання картоплю обов’язково треба просушити кілька днів у затінку, але не під прямим сонцем. Якщо покласти її в льох одразу, висока вологість швидко спричинить гниття.

Зберігання пошкоджених бульб

Якщо серед картоплі залишити підрізані чи пошкоджені бульби, вони першими почнуть гнити й заразять здорові. Тому їх потрібно одразу відсортувати.

Неправильна температура

Ідеальна температура для зберігання картоплі - від +2 до +5 градусів. При вищих показниках вона почне проростати, а при нижчих - мерзнути й псуватися.

Невдале сусідство

Не можна зберігати картоплю поряд з яблуками - вони виділяють етилен, який пришвидшує проростання бульб.

Вологе приміщення

Сирий льох - ворог картоплі. Висока вологість провокує гниль та появу грибка.

Зберігання в поліетиленових мішках

Поліетилен не пропускає повітря, картопля у таких мішках "задихається" і швидко псується. Краще використовувати сітки чи дерев’яні ящики.

Народні прикмети про збір картоплі від наших бабусь

  • Викопувати картоплю краще у суху й теплу погоду. Казали: "Земля суха - і врожай сухий буде стояти".
  • Якщо картоплю збирали на повний місяць, то вона довше не гнила.
  • Не можна було зберігати картоплю поруч із цибулею чи яблуками - вважалося, що тоді овочі сваряться й швидко псуються.
  • Першу картоплю несли в дім у хустці, а не в мішку - "щоб у хаті завжди був хліб-сіль".
  • Щоб не гнила в погребі, господині посипали бульби деревним попелом або пересипали сухим кропив’яним листям.
  • У багатьох селах вважали: якщо картоплю засипати разом із буряком, то врожай буде солодший і зберігатиметься довше.