ua en ru

Польща продовжила заборону на імпорт українського зерна

Польща продовжила заборону на імпорт українського зерна Фото: прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький (Getty Images)

Польща продовжила заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького.

"Уряд захищає польських фермерів! Ми не відкриємо кордони для українського зерна! Ембарго залишається!" - написав Моравецький.

Реакція України

Прем'єр України Денис Шмигаль зазначив, що наша держава, попри війну і блокування портів Росією, дотримується своїх зобовʼязань за Угодою про асоціацію з ЄС та за правом Світової організації торгівлі.

"Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин! Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм ГАТТ (Генеральної угоди з тарифів і торгівлі - ред.)", - написав він.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Євросоюз дозволив п'яти країнам, які межують з Україною, ввести заборону на продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку. При цьому транзит таких вантажів дозволений для експорту в інші країни. Термін дії цієї заборони мав закінчитися 15 вересня.

При цьому на початку вересня Польща, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина виступили за продовження заборони на імпорт українського зерна у ці країни до кінця року.

Вчора Моравецький заявив, що Польща не збирається знімати заборону щодо імпорту агропродукції з України попри рішення, яке ухвалить Брюссель.

Додамо, що Україна та більшість європейських країн проти продовження ембарго на імпорт зерна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.