ua en ru

Підрив Каховської ГЕС: все, що відомо про наслідки на 7 червня

Підрив Каховської ГЕС: все, що відомо про наслідки на 7 червня Фото: рівень води внаслідок підриву Каховської ГЕС ще збільшиться (t.me/dsns_telegram)

Через підрив дамби Каховської ГЕС станом на ранок 7 червня інтенсивність підтоплень зменшується. Але в Херсонській ОВА прогнозують, що вода все ще прибуватиме і впродовж наступних 20 годин може піднятися ще на метр.

РБК-Україна в матеріалі зібрало все, що відомо про наслідки катастрофи станом на 7 червня.

Що відомо про затоплення

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, наразі відомо про 1852 підтоплені будинки на правобережній Херсонщині.

"Інтенсивність підтоплення зменшується, однак через значні руйнування вода ще прибуватиме. За нашими прогнозами, рівень води збільшиться ще в районі метра протягом наступних 20 годин", - сказав у ранковому відеозверненні очільник ОВА.

Як передають місцеві ЗМІ, в Херсон продовжує прибувати вода. Зокрема, в районі Річпорту вона вже піднялася вище двох метрів. Також у місті вже повністю затопило Корабельну площу та вулицю Чайковського.

Уночі підтопило й Білозерську громаду, до якої ще вчора вода не дісталася.

Через підрив Каховської ГЕС почало затоплювати й мости в Миколаївській області. Зокрема, на ранок міст в селі Єлизаветівка зруйнований, а у селі Галаганівка затоплений.

На відео нижче можна побачити відео, яке опублікував очільник Снігурівської ВА Іван Кухта, це міст біля села Нововасилівка.

На даний час відкрите сполучення між Снігурівкою та селами Василівкою, Євгенівкою, Павлівкою та Тамарине.

Варто зауважити, що жителі лівобережної частини Херсонщини залишилися сам на сам з проблемою. Оскільки окупанти не проводять евакуацію мешканців із затоплених населених пунктів.

Як стало відомо з місцевих Телеграм-каналів, в деяких районах тимчасово окупованих Олешок та Голої Пристані Херсонської області люди через значні затоплення змушені перемістилися на верхні поверхи, або дахи своїх будинків, де провели ніч.

Підрив Каховської ГЕС: все, що відомо про наслідки на 7 червня

Фото: у захоплених окупантами Олешках Херсонської області критична ситуація (t.me/vanek_nikolaev)

Як стало відомо на сьогоднішній ранок, в Новій Каховці рівень води поступово зменшується.

В мережі з'явилися нові відео/фото з тимчасово окупованого міста на лівобережжі Херсонщини.

Також у мережі повідомляється, що окупанти у Великих Копанях поставили 3 блокпости і нікого не випускають.

Що стосується Миколаєва, то там на ранок рівень води в акваторії міста загалом піднявся на 58 см.

"Стежимо за ситуацією. Одразу заспокою містян. Критичною позначкою для Миколаєва є +105 см, але за словами фахівців, сьогоднішні ранкові цифри є плюс-мінус піковими, тому надалі рівень води має спадати", - написав мер міста Олександр Сєнкевич.

У Херсоні рівень води піднявся на 5 м

За словами генерального директора "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, Каховське водосховище упало в рівні на 2, 5 метри, а в Херсоні зафіксовано підняття води на 5 метрів.

"Ще цю добу вона буде підійматися. Хоча рівень спрацювання в Каховському водосховищі дещо призупиняється. Якщо вчора ми спостерігали спрацювання від 30 до 40 см, то сьогодні ми бачимо, що це 5-7 см", - розповів Сирота.

Він пояснив, це говорить про те, що спрацювання буде не за 4 доби, а все ж розтягнеться в часі. Воно вже не буде нести таких катастрофічних наслідків, але може розширятися. Тобто буде збільшуватися не висота підтоплень, а ширина.

Тим часом депутат Херсонської облради Сергій Хлань повідомив, що до 20% міста Херсон зараз підтоплено, найкритичніша ситуація в мікрорайоні Корабел.

"Найкритичніша ситуація і найбільше підтоплений мікрорайон Корабел. Це Острів, як його називають серед людей. Там вода піднялася до трьох метрів і це найбільш затоплений район, який фактично опинився під водою. Також тривають підтоплення в районі Річпорту. Декілька вулиць там затоплено. Також підтоплено селище Антонівка", - розповів Хлань.

Ситуація з водопостачанням у регіонах

Начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що за ніч рівень Каховського водосховища впав ще на пів метра, а з моменту руйнування дамби на 2,5 м.

Проте, за його словами, у Кривому Розі міськводоканал працює у штатному режимі, вода подається у всі райони міста. Але місцевих жителів все ж закликають споживати воду економно.

У Нікополі та районі запроваджується режим економії води. Очільник Нікопольської РВА Євген Євтушенко заявив, що це стосується як питної, так і технічної води.

"Друзі, вмикаємо режим жорстокої економії води. Як питної, так і технічної. ОВА працює з АТБ щодо завезення додаткових об'ємів питної води в магазини мережі на території району. Хто має можливість - продовжуйте робити запаси води", - пише Євтушенко.

Президент Володимир Зеленський повідомив сьогодні, що сотні тисяч людей залишилися без нормального доступу до питної води.

"Абсолютно свідоме знищення одного з найбільших водосховищ України. Щонайменше 100 тисяч людей жили в цих районах до російського вторгнення. Принаймні десятки тисяч досі там. Сотні тисяч людей залишилися без нормального доступу до питної води", - зазначив президент.

Він додав, що всі служби залучені, щоб надати допомогу постраждалим людям. Проте на окупованій частині росіяни не намагаються допомогти людям.

Нові супутникові знімки Каховської ГЕС

Нові супутникові знімки через добу після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС показала компанія Maxar Technologies. Зображення охоплюють понад 2500 квадратних кілометрів між Новою Каховкою та Дніпровською затокою на південний захід від Херсона.

На опублікованих кадрах помітно, що підірвана дамба Каховської ГЕС майже повністю опинилася під водою. Також помітно, як будинки мирних жителів, парки, інша інфраструктура та будівлі йдуть під воду.

Евакуація продовжується

За інформацією голови ОВА Прокудіна, станом на ранок 7 червня евакуювали 1457 людей, більшість з мікрорайону Корабел у Херсоні.

Також вночі до ОВА з проханням про евакуацію звернулося 13 людей, з них 5 - жителі лівобережжя.

Рятувальники продовжують працювати та ліквідовувати наслідки російського терору. Наразі залучено майже 800 осіб та понад 170 одиниць техніки ДСНС.

Як повідомив вранці керівник ДСНС Сергій Крук, за минулу добу врятовано 52 особи (з них двоє дітей).

"У разі необхідності ДСНС готова залучити ще 250 осіб особового складу та понад 60 одиниць техніки, яка зараз перебуває в резерві", - написав він.

Оновлена інформація щодо евакуації

За словами очільника Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, станом на 13:00:

  • евакуйовано 1700 осіб.
  • окупанти продовжують обстріли житлових кварталів, наражаючи на небезпеку людей, які рятуються від катастрофи, а також і тих, хто здійснює евакуацію.
  • російські хакери вранці атакували гарячу лінію Херсонської ОВА. Місцевих попереджують про можливі збої. Якщо не працює лінія ХОВА, то необхідно звертатися за телефонами: 101, 102, або 0502109253.

При цьому в окупованій частині Херсонської області евакуації потребують 20 населених пунктів. Але загарбники її не проводять.

"Ми бачимо це в соцмережах, а також в повідомленнях людей. Тут ми звертаємося до всіх міжнародних організацій: до Червоного Хреста, до ООН", - заявив віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков під час сьогоднішнього брифінгу в Херсоні.

Вилов риби заборонили

Керівник Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта повідомив, що вилов риби заборонений на території Снігурівської та Горохівської громад.

"Другу добу на території громади спостерігається мор риби. Щоб не допустити розповсюдження інфекційних захворювань, на території Снігурівської та Горохівської громад повністю заборонено вилов та продаж риби на 10-денний термін", - написав Кухта.

Тим часом у МОЗ також заявляють, що наступні 3-5 днів на Херсонщині та підтоплених районах на Запоріжжі через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби.

"Збирати таку рибу і вживати (солити чи в’ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм", - попередили у відомстві.

Також в Міністерстві охорони здоров'я опублікували інфографіку, яка підкаже, як можна очистити забруднену воду.

Підрив Каховської ГЕС: все, що відомо про наслідки на 7 червня

Росіяни під виглядом "цивільних" намагаються потрапити на правий берег Дніпра

"Російські військові переодягаються в цивільний одяг і намагаються змішатись з місцевим населенням, яке евакуюється на правий берег Дніпра", - інформує Центр національного спротиву.

Таким чином окупанти планують використати підрив Каховської ГЕС для того, щоб закинути диверсійно-розвідувальні групи на звільнені території Херсонської області.

Масовий мор риби в Дніпропетровській області

В Офісі президента оприлюднили відео, яке зняте у селі Марʼянське Дніпропетровської області.

"Рукотворний екоцид, який здійснює Росія", - написав керівник ОП Андрій Єрмак.

В ООН оцінюють, що масштаби наслідків стануть відомі найближчими днями

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс під час засідання Ради Безпеки зазначив, що прорив дамби матиме серйозні та далекосяжні наслідки для тисяч людей на півдні України по обидва боки лінії фронту через втрату будинків, їжі, безпечної води та засобів до існування.

"Масштаби катастрофи стануть повністю усвідомлені лише найближчими днями", - заявив він.

Зеленський провів селектор щодо Каховської ГЕС

Президент Володимир Зеленський провів селекторну нараду, на якій, зокрема, обговорювалися наслідки підриву Каховської ГЕС.

Учасники наради обговорили евакуацію людей з підтоплених населених пунктів. Також порушували питання термінового забезпечення питною водою мешканців та довготривалі рішення для населених пунктів, які живилися з водосховища. Окремо поговорили про оцінку збитків та екологічну шкоду.

При цьому президент зауважив, що російські окупанти повністю провалили евакуацію на лівому березі Херсонської області, який тимчасово знаходиться під їхнім контролем. З огляду на це Україна буде звертатися до міжнародних організацій.

Вже є повідомлення про зниклих безвісти

Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко, повідомив, що станом на ранок було отримано три виклики на лінію 102 щодо осіб, які зникли за особливих обставин в Херсонській області.

Також він розповів, що робити родичам, чиї рідні зникли чи не виходять на зв'язок.

"Насамперед потрібно звертатися до Національної поліції України за номером 102, щоб надати інформацію стосовно осіб, які зникли безвісти за особливих обставин. Після цього Національна поліція, використовуючи усі засоби, здійснює пошук осіб", - каже заступник глави МВС.

Окупанти на лівому березі Дніпра відійшли на 5-15 км

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк повідомила, що російські війська після підриву Каховської ГЕС відійшли від Дніпра на 5-15 км.

"Вони відійшли на відстань різну. В залежності від розливу води. Від 5 до 15 км повідтягували свої позиції", - сказала вона, але додала, що обстріли ворогом правого берега все ж продовжуються.

В ОП з висоти показали масштаби затоплень на Херсонщині

"Світ має бачити масштаби російських злочинів та геноциду нашого народу. Це тільки одна із катастроф, дуже масштабних - знищення Каховської ГЕС", - написав під відео керівник ОП Андрій Єрмак.

Тисячі тварин опинилися в пастці

Глава держави Володимир Зеленський опублікував відео, як рятують тваринок, які опинилися в зоні катастрофи.

"Поки російське зло тероризує та знищує все живе, ми робимо й будемо робити все, щоб врятувати кожне живе створіння. Тисячі й тисячі тварин опинились у пастці затоплення після знищення Росією дамби й інших споруд Каховської ГЕС. Ми памʼятаємо, що бути людяним - це дбати не лише одне про одного, а й про всіх живих істот. Ми, українці, рятуємо й захищаємо життя. Дякую всім, хто допомагає!" - написав він під відео.

Нагадаємо, що вчора вночі о 02:50 російські окупанти здійснили дистанційний підрив дамби Каховської ГЕС. Українська розвідка ще за кілька місяців до того повідомляла, що росіяни замінували дамбу.

Українська влада підрахувала, що під загрозою підтоплення перебувають від 35 до 80 населених пунктів. Натомість в Укргідроенерго прогнозують, що пік розливу води з Каховського водосховища відбудеться вже сьогодні вранці 7 червня, а за три-чотири дні вода почне спадати.

Своєю чергою британська розвідка прогнозує додаткове затоплення протягом наступних кількох днів через руйнування Каховської ГЕС.

Всі подробиці щодо підриву окупантами Каховської ГЕС - читайте в матеріалі РБК-Україна за посиланням.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.