ua en ru

Російські війська підірвали Каховську ГЕС: що відомо

Російські війська підірвали Каховську ГЕС: що відомо Фото: війська РФ підірвали Каховську ГЕС (wikimedia.org)

Російські війська скоїли підрив Каховської ГЕС сьогодні вночі, 6 червня. У Херсонській області вже підтоплені деякі населені пункти, місцева влада оголосила евакуацію.

Все що відомо про підрив Каховської ГЕС та які це спричинило наслідки - в матеріалі РБК-Україна.

"Російськими окупаційними військами скоєно підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість та обсяг води, ймовірні райони підтоплення. Усі служби працюють. Ситуація спостерігається", - йдеться у повідомленні спікера ОК "Південь".

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський також закликав жителів Херсонської області найближчим часом уважно стежити за повідомленнями ОВА та дотримуватися її інструкцій.

Головне

  • Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро.
  • В зоні потенційного затоплення на правому березі: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон.
  • Вода у Каховському водосховищі стрімко падає, близько 15 сантиметрів за годину. А в Херсонській ОВА прогнозували (о 06:00 ранку), що знадобиться приблизно 5 годин, коли вода сягне критичного рівня;
  • Станом на 7:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Відрадокам'янка (Бериславський район). Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів (Херсонський район).
  • Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонської області опинилися у критичній зоні.
  • Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. Президент України Володимир Зеленський скликав РНБО. Далі буде проведено засідання Державної комісії ТЕБ і НС.
  • В окупованій Новій Каховці затопило парк розваг "Казкова діброва", де розміщується зоопарк. Місцеві Телеграм-канали
    повідомляють, що деякі тварини загинули, доля інших тварин та птахів невідома.

Де знаходиться Каховська ГЕС

Каховська ГЕС - це остання (нижня) сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій. Розташована на півдні України в 5 км від міста Нова Каховка Херсонської області.

У своїй роботі Каховська ГЕС забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України і навігацію від Херсона до Запоріжжя.

Російські війська підірвали Каховську ГЕС: що відомо

Евакуація

В Херсонській області проводиться евакуація з населених пунктів, яким загрожує підтоплення

На даний час організована евакуація мешканців із даних затоплених або підтоплених населених пунктів. О 12:00 на залізничному вокзалі м Херсона вирушить евакуаційний потяг до міста Миколаєва.

Також організовано евакуацію мешканців автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст.

"Займаємося евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Оцінюємо наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції. Через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена", - повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

Що треба знати

Рівень води піднімається і всім, хто перебуває у зоні небезпеки, необхідно:

  • вимкнути усі електроприлади;
  • взяти документи та речі першої необхідності;
  • подбати про близьких та домашніх улюбленців;
  • слідувати інструкціям рятувальників та поліцейських.

"Прошу зібрати документи та речі першої необхідності та чекати на автобуси евакуації. Окремо звертаюся до мешканців Лівого берега. Прошу зробити все можливе, щоб убезпечити себе та врятувати своє життя. Негайно залиште небезпечні території", - йдеться у повідомленні голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна.

У Херсонській міськраді заявили, що з районів Херсона та селищ, де відбувається затоплення, проводитиметься евакуація автобусами. Лікарні та комунальні служби піднято по тривозі.

Станом на 10:00 у Херсонській області евакуйовано вже 742 особи.

"Працюємо. Допомагаємо громадянам на звільненій правобережній частині Херсонщини. Переживаємо за наших людей, які залишилися на тимчасово окупованій лівобережній частині регіону, бо для російських терористів життя не має жодної цінності", - повідомив глава МВС Ігор Клименко.

За його словами, вода продовжує прибувати, ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває. Це унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи.

Реакція Зеленського, ОП та МЗС

Президент Володимир Зеленський скликав засідання РНБО.

"Президент України Володимир Зеленський у зв'язку з підривом греблі Каховського водосховища ухвалив рішення про проведення екстреного засідання РНБО України", - повідомив у Twitter секретар РНБО Олексій Данилов.

Пізніше прокоментував ситуацію сам президент Володимир Зеленський, зазначивши, що росіянам не вдасться завадити планам України.

"Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде", - написав президент Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив:ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну.

"Усі служби працюють. Скликав РНБО. Будь ласка, поширюйте лише офіційну та перевірену інформацію", - додав президент.

Своєю чергою керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води і є ризики для ЗАЕС

"Підрив Каховської ГЕС росіянами - це максимальна неадекватність. Ці дії несуть реальну загрозу знищення населених пунктів та біосфери. Низка населених пунктів вже повністю чи частково затоплені. Також підрив Каховської ГЕС означає, що Крим залишиться без води. Це екологічний тероризм", - написав він.

За його словами, також йдеться про те, що підрив Каховської ГЕС створює ризики для Запорізької АЕС через можливі проблеми з водним охолодженням реакторів.

Єрмак додав, що цими діями росіяни намагаються зірвати наступ Сил оборони.

Тим часом глава МЗС Дмитро Кулеба назвав підрив Каховської ГЕС найбільшою технологічною катастрофою в Європі за десятиліття

"Росія зруйнувала Каховську дамбу, спричинивши, ймовірно, найбільшу технологічну катастрофу в Європі за десятиліття та поставивши під загрозу тисячі мирних жителів. Це жахливий військовий злочин. Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста 21 століття, це вигнати її з України", - написав Кулеба.

Перші подробиці після підриву ГЕС

Вода може підтопити дорогу на Кінбурнську косу. За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, підтоплення Кінбурнської коси за даними ДСНС не буде, але може (теоретично) підтопити дорогу і тимчасово острів стати островом.

Мікрорайон Корабел у Херсоні знеструмили. За словами начальника Херсонської МВА Романа Мрочка, мікрорайон Корабел у Херсоні знеструмлений і за кілька годин також буде відключено газопостачання з метою безпеки.

Навіщо окупанти підірвали Каховську ГЕС? Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк повідомила, що росіяни, намагаються розіграти чергову карту техногенного шантажу, щоб таким чином тиснути на Україну, зокрема і зірвати контрнаступ ЗСУ. Але, окупанти, зрозумівши, що накоїли, зараз самі евакуюються.

У Кривому Розі проводиться екстрена нарада. Начальник військової адміністрації Олександр Вілкул назвав ситуацію складною.

Опубліковано відео з Каховської ГЕС

Як повідомила радниця голови ОП Дар’я Зарівна, низка населених пунктів Херсонської області вже повністю чи частково затоплені.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, є загроза для ЗАЕС

  • За даними Укргідроенерго, внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. Очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів.
  • Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, триває евакуація населення з потенційних районів затоплення.
  • Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники.

В МАГАТЕ відреагували на підрив Каховської ГЕС

"МАГАТЕ відомо про повідомлення щодо пошкодження Каховської дамби в Україні. Експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією. На станції немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки", - йдеться у повідомленні агентства.

ГУР назвало підрив очевидним терактом

"Цей терористичний акт створив смертельну небезпеку для українських громадян у населених пунктах по обидва береги Дніпра нижче Каховського водосховища. Це беззаперечний акт екоциду та очевидний воєнний злочин, вплив якого виходить далеко за межі України і зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону", - заявили в Головному управлінні розвідки Міноборони.

Там наголосили, що цей злочин РФ посилює загрозу ядерної катастрофи, оскільки наповнюваність прудів-охолоджувачів Запорізької атомної електростанції залежить від рівня води в Дніпрі.

В ГУР зазначили, що раніше попереджали про замінування окупантами станції.

"В квітні минулого року здійснено додаткове мінування шлюзів та опор. На самій греблі було встановлено тентовані вантажівки з вибухівкою. Цей терористичний акт є ознакою паніки путінського режиму та намаганням ускладнити дії українських Сил Безпеки та Оборони. Він стане вагомим доказом на міжнародному трибуналі, який безсумнівно очікує на кожного причетного до здійснення воєнних злочинів на території України", - додають в розвідці.

Підірвати Каховську ГЕС могла 205 мотострілецька частина ЗС РФ

Про таке повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк в ефірі Breakfast Show.

Своєю чергою він наголосив, що підрив ГЕС може спричинити корективи у планах контрнаступу України, проте стратегічно це нічого не змінить, навіть спонукає бажання скоріше деокупувати Україну.

Через підрив Каховської ГЕС розпочато розслідування за статтею екоцид

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни (ст. 441, ч. 1 ст. 438 КК України).

Правоохоронними органами вживаються заходи для встановлення масштабів руйнування.

Проводяться першочергові дії для фіксування злочину, скоєного армією країни-агресора.

Реакція світу

​​Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що шокований руйнуванням дамби Каховської ГЕС.

"Шокований безпрецедентною атакою Новокаховської греблі", - написав він.

За його словами, знищення громадянської інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин, і ЄС "притягуватиме до відповідальності Росію та її маріонеток".

Детальніше про те, яку реакцію викликав підрив Каховської гідроелектростанції (ГЕС) російськими окупантами з боку влади України і міжнародної спільноти - читайте в матеріалі РБК-Україна.

Каховська ГЕС майже повністю під водою

У мережі публікують відео Каховської ГЕС, яка майже повністю пішла під воду.

Також поширюють наслідки підриву Каховської ГЕС у Херсоні, де мікрорайон Гідропарк та Нефтогавань вже підтоплені. На Острові продовжується евакуація з трьох пунктів збору.

Яка ситуація з водою в інших регіонах

Голова військової адміністрації Кривого Року Олександр Вілкул повідомив, що на 70% Кривого Рогу вода подається від Каховського водосховища (через водосховище "Південне"). Тож ситуація з водою у місті складна, але контрольована.

Зараз необхідно на 30% знизити споживання у тих районах, які запитані від Каховки. Тож вводиться режим заощадження води:

1. Максимально необхідно зменшити споживання води промисловістю.
2. Для населення тиск води буде знижуватися з 22:00 вечора до 05:00 ранку. Вода діставатиме лише до перших поверхів будинків.
3. Повністю заборонено полив зі шлангів.
4. У селах по дузі від Інгульця через низ до Софіївки подача води буде лише з 08:00 ранку до 12:00 дня.

Тим часом "Київводоканал" повідомляє, що ситуація з підривом дамби Каховської ГЕС і спуском води з Каховського водосховища жодним чином не позначиться на водопостачанні Києва

У столиці ситуація з водопостачанням залишається стабільною, усі гідротехнічні споруди працюють у штатному режимі, жодних перебоїв у роботі обладнання немає.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив, що станом на 12:00, рівень води в акваторії міста піднявся на 18 см. Наразі небезпеки підтоплення немає.

Командувач Об'єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв повідомив, що Київська ГЕС прикрита від ударів з повітря та захищена від ворожих ДРГ.

Зеленський провів термінове засідання РНБО

За словами президента Володимира Зеленського, через підрив ГЕС у зоні підтоплення опинилися 80 населених пунктів.

За підсумками засідання РНБО він доручив провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища.

Також на засіданні було погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до відповідальності за цей теракт.

У Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила

Цю інформацію підтвердили в Офісі Президента. Там повідомили, що це питання було обговорено на засіданні РНБО де не виключили, що є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

У Херсоні рівень води може піднятися до 5 метрів

Начальник Херсонської МВА Роман Мрочко повідомив, що в зв’язку з руйнуванням греблі Каховської ГЕС та швидким підйомом води в річці Дніпро, частина території міста Херсона може потрапити у зону катастрофічного затоплення.

"Рівень води може піднятися до 5 м", - заявив він.

Громадянам, які проживають вздовж берегової лінії річок Дніпро та Кошова, необхідно направлятися у наступні безпечні райони, їх список публікуємо за посиланням.

Україна хоче скликати Радбез ООН

"За підсумками засідання РНБО зранку 6 червня був погоджений запропонований міністром закордонних справ Дмитром Кулебою перелік дій МЗС України в контексті реагування, який, зокрема, включає скликання Україною термінового засідання Ради Безпеки ООН та винесення питання російського теракту на засідання Ради керуючих МАГАТЕ, а також задіяння механізму цивільного захисту Європейського Союзу", - йдеться в заяві МЗС України.

Відомство закликає країни "Великої сімки" та ЄС невідкладно розглянути накладення на Росію нових далекосяжних санкцій, зокрема на російську ракетну індустрію та атомну галузь.

Гендиректор МАГАТЕ збирається відвідати Запорізьку АЕС

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі коментуючи ситуацію з підривом Каховської ГЕС зауважив, якщо рівень води в резервуарі, який використовується для охолодження реакторів ЗАЕС, впаде нижче 12,7 метра, то її не вдасться продовжувати туди закачувати.

"Відсутність води для охолодження станції протягом тривалого часу може призвести до виходу з ладу аварійних дизельних генераторів", - заявив Гроссі.

За його словами, безпосереднього ризику для безпеки станції немає. Він додав, що планував поїхати на ЗАЕС наступного тижня, але тепер ця поїздка стала вкрай важливою.

Руйнування ГЕС почали показувати на Google-картах

Так, на картах Google Maps з'явилися знаки "Зруйновано греблю Каховської ГЕС".

При натисканні на них показується інструкція від МВС України про евакуацію та дані Херсонської обласної державної адміністрації про евакуаційні гарячі лінії.

Російські війська підірвали Каховську ГЕС: що відомо

В Херсонській області зросла мінна небезпека

Російські мінні загородження опинилися під водою, їх може знести течія.

"Ситуація може бути ускладнена тим, що ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесене потоками води", - повідомили у Державній спеціальній службі транспорту.

За огляду на це, місцеве населення, яке опинилось у зоні підтоплення, попереджають про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів.

У Путіна звинуватили Україну в "диверсії" на Каховській ГЕС

Прес-секретар російського диктатора Дмитро Пєсков звинуватив Україну в підриві Каховської ГЕС, заявивши про "диверсію". Він стверджує, що це нібито потрібно було Києву для того, аби "позбавити Крим води" і тому, що наступ ЗСУ "захльобується".

На цю маячню вже відповів секретар РНБО Олексій Данілов, зазначивши, що окупанти вигадують різні нісенітниці, які не мають жодного підтвердження.

Він нагадав, що Каховська ГЕС була повністю під контролем російських окупантів ще з березня минулого року.

"Тому про що волає ця людина (Пєсков - ред.) мені важко сказати. Я вже звик, коли цей чоловік з вусами починає щось розповідати, аби виправдати агресію проти нашої країни", - зазначив Данілов.

Підрив Каховської ГЕС не зашкодить наступу ЗСУ

Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ Сергій Наєв заявив, що військове командування завчасно передбачало ворожі дії, в тому числі і дії щодо підриву дамби.

"Щодо перешкоджання нашим наступальним діям, військове командування повністю враховувало й такі ворожі підступні дії, і відповідно воно не має зашкодити нашому наступу на тих напрямках, де може бути розлив води", - наголосив Наєв.

ЗМІ публікують супутникові знімки ГЕС

Кадри оприлюднили журналісти "Схем". На свіжих супутникових фото Planet Labs за 6 червня 2023 року видно наслідки підриву Каховської гідроелектростанції.

У порівнянні зі знімком за 4 червня помітно, що майже вся споруда гідроелектростанції була зруйнована.

Зеленський назвав підрив ГЕС найбільшою рукотворною екологічною катастрофою в Європі

Президент звернувся до учасників саміту "Бухарестської дев’ятки", наголосивши, що росіяни замінували та підірвали Каховську ГЕС.

"Підірвати її якось ззовні - обстрілами - фізично нереально. Вона була замінована. Замінована саме російськими окупантами й підірвана ними", - акцентував Володимир Зеленський.

Він зазначив, що підрив дамби - це найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років. Тому поразка Росії буде найбільш вагомим внеском у безпеку Європи та всього світу.

Вода буде прибувати ще протягом 24 годин

За прогнозами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, вода через підрив дамби Каховської ГЕС буде прибувати ще протягом 24 годин, тому усі підрозділи відомства працюватимуть цілодобово.

Також очільник МВС повідомив про таке:

  • наразі підтоплено 24 населених пункти України. Служби МВС вже евакуювали близько тисячі осіб. Евакуація продовжується.
  • через знищення машинного залу ГЕС у Дніпро потрапило 150 тонн мазуту. Групи з необхідним обладнанням уже вирушили на ліквідацію можливих наслідків екологічної катастрофи.

Евакуйовані вже 1300 людей

Станом на 15:00 внаслідок підриву Каховської ГЕС підтоплено 24 деокупованих населених пункти, де проживають понад 20 тисяч людей. Наразі вже евакуйовано 1300 мешканців.

Водночас на непідконтрольній території лівого берега евакуації підлягають 20 населених пунктів - орієнтовно 25 тисяч осіб, але російська окупаційна "влада" не забезпечує евакуацію людей.

Про те, де знаходиться Каховська ГЕС та чим загрожує її руйнування - читайте в матеріалі РБК-Україна.

Також у матеріалі ми зібрали фото і відео наслідків підтоплень через підрив Каховської ГЕС.