ua en ru

Паперовий чи електронний. Українцям пояснили, який рахунок за комуналку краще обрати

Паперовий чи електронний. Українцям пояснили, який рахунок за комуналку краще обрати Ілюстративне фото: українцям пояснили, який рахунок за комуналку краще обрати (РБК-Україна Юля Червінська)

В Україні все більше споживачів віддають перевагу електронним рахункам та відмовляються від використання паперових версій. Кожен з цих способів отримання рахунків має свої переваги та мінуси.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Комунальний концерн "Центр комунального сервісу".

Обравши електронний рахунок споживач має можливість:

  • отримати електронний рахунок раніше за паперовий;
  • відразу сплатити його самостійно в Особистому кабінеті, не очікуючи на доставку паперового рахунку-повідомлення до поштової скриньки;
  • зберігати рахунки на комп’ютері чи в телефоні, щоб завжди мати до них доступ, навіть у разі відсутності інтернету;
  • обрати зручну електронну платіжну систему для оплати рахунку (у тому числі на сайті ЦКС без комісії з карткою киянина);
  • роздруковувати самостійно рахунок у разі необхідності.

Для того, щоб завантажити електронний рахунок в Особистому кабінеті, необхідно натиснути на кнопку "Завантажити рахунок". Ця функція доступна відразу після підтвердження відмови від паперового рахунка-повідомлення.

Окрім цього на сайті Центру в розділі "Дистанційне обслуговування" завжди доступна послуга "Замовити дублікат".

"Електронний рахунок для оплати житлово-комунальних послуг має таку ж юридичну силу, як і паперовий рахунок-повідомлення, адже електронний формат - це ідентична версія паперового рахунку-повідомлення", - сказано у повідомленні.

Він містить таку ж саму інформацію, зокрема про обсяг споживання, нарахування, перерахунок, відомості про оплату та суму до сплати в розрізі послуг, тарифи, вартість та інформацію про вузли розподільного обліку води і тепла (квартирні лічильники), як і паперовий рахунок-повідомлення.

При цьому, якщо споживач відмовився від паперового рахунка-повідомлення, він завжди може відновити послугу його доставки, як і раніше, до поштової скриньки.

Для цього достатньо звернутися із заявою дистанційно або особисто в сервісний центр та надати документи, що підтверджують особу та право володіння або користування житловим приміщенням.

Нагадаємо, що постачальники газу оприлюднили ціни на газ для населення у 2024 році.

Як відомо, в Україні під час війни діє мораторій на підвищення тарифів на газ. Природний газ в Україні не здорожчає навіть в опалювальний період.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.