ua en ru

П'ять країн ЄС вимагатимуть від Єврокомісії продовження заборони імпорту зерна з України

П'ять країн ЄС вимагатимуть від Єврокомісії продовження заборони імпорту зерна з України Фото: П'ять країн ЄС вимагатимуть від Єврокомісії продовження заборони імпорту зерна з України (Getty Images)

Болгарія, Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина планують запросити у Європейської комісії продовження тимчасового обмеження на імпорт деяких сільськогосподарських товарів з України.

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, повідомляє РБК-Україна з посиланням на PAP.

Країни раніше погодилися на такі обмеження в обмін на фінансову допомогу.

Під час переговорів, що відбулися сьогодні, представники Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини обговорили питання української сільськогосподарської продукції.

Телус наголосив, що звернення до Єврокомісії буде пов'язане з наданням допомоги із загального бюджету Євросоюзу, оскільки кошти з кризового фонду Спільної аграрної політики вже вичерпано.

Крім того, п'ять країн ЄС запросять продовження тимчасових запобіжних заходів, встановлених Єврокомісією для імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України.

"Нам пообіцяли, що вона (постанова, - ред.) діятиме і після 5 червня", - зазначив міністр.

Телус повідомив, що Польща продовжить моніторинг продуктів, що імпортуються з України, зокрема борошна, м'яса птиці, яєць, яблучного соку, м'яких фруктів, і повідомив про це представника України на зустрічі.

Нагадаємо, раніше Єврокомісія заборонила імпорт окремих українських продуктів до п'яти країн ЄС.

Крім того, Єврокомісія та Польща досягли домовленості щодо заборони імпорту з України п'яти сільськогосподарських продуктів.

Раніше Єврокомісія виділить додатково 100 мільйонів євро на підтримку фермерів ЄС. Рішення спрямоване на те, щоб розрядити обстановку довкола українського зерна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.