ua en ru

Орбан готовий підтримати 50 млрд євро від ЄС Україні, але є умова

Орбан готовий підтримати 50 млрд євро від ЄС Україні, але є умова Фото: Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини (facebook.com/orbanviktor)

Угорщина готова підтримати надання допомоги Україні з бюджету Європейського союзу, втім, за умови щорічного голосування щодо продовження фінансування.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прем'єр-міністра Угорщини Віктор Орбана в інтерв'ю Le Point.

"Ми вирішили зробити компромісну пропозицію: добре, ми не згодні з поправками до бюджету. Ми не згодні з тим, що ми повинні дати 50 мільярдів євро (Україні, - ред.), що є величезною сумою. Ми не згодні з тим, що ми повинні давати їх на чотири роки і так далі. Але нехай буде так, Угорщина готова брати участь у вирішенні двадцяти семи, якщо вони гарантують, що кожного року ми будемо вирішувати, чи будемо продовжувати надсилати ці гроші, чи ні", - заявив Орбан.

Водночас прем'єр зауважив, що щорічне рішення щодо продовження допомоги Україні повинно бути одноголосним. Також він пожалівся на те, що його вимога інтерпретується деякими країнами-членами ЄС, як спроба шантажу.

50 млрд євро для України від ЄС

У червні 2023 року Європейська комісія запропонувала створити для України спеціальний механізм, за яким буде надано гранти та позички на суму до 50 млрд євро на період до 2027 року. Він має замінити поточну підтримку Україні через Програму макроекономічної фінансової допомоги, термін дії якої закінчився наприкінці 2023 року.

На саміті лідерів країн ЄС Угорщина заблокувала рішення виділити Україні 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

На тлі цього у Європарламенті ініціювали збір підписів під петицією, щоб позбавити Будапешт права голосу в Раді ЄС, і необхідну кількість підписів уже було зібрано. Як стверджує Bloomberg, тим часом уряд блоку готовий до радикальних дій, якщо прем'єр Угорщини продовжить блокувати пакет допомоги Україні.