ua en ru

Офіційно. СБУ підтвердила вручення підозри митрополиту Павлу

Офіційно. СБУ підтвердила вручення підозри митрополиту Павлу Фото: СБУ підтвердила вручення підозри митрополиту Павлу (ssu.gov.ua)

СБУ підтвердила вручення підозри колишньому наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Павлу. Його звинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі, виправдовуванні і заперечення збройної агресії РФ проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу СБУ.

Оновлено. Як повідомляє "Суспільне", митрополиту Української православної церкви Московського патріархату Павлу обирають запобіжний захід у Шевченківському районному суді міста Києва.

ЗМІ пишуть, що прокурори просять суд обрати Павлу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

____

Як встановили правоохоронці, Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців.

Також він принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них. Крім того, митрополит Павло робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії Росії.

Фото: СБУ підтвердила вручення підозри митрополиту Павлу та показала кадри з обшуків у його домівці (ssu.gov.ua)

"Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза", - заявили в СБУ.

Своєю чергою вручення підозри прокоментував голова СБУ Василь Малюк.

"Закон і відповідальність за його порушення однакові для всіх, а ряса не завжди є запорукою чистих намірів. Сьогодні ворог намагається використати церковне середовище для просування своєї пропаганди та розколу українського суспільства. Але ми не дамо йому жодного шансу!" - зазначив Малюк.

Тож на підставі зібраних доказів митрополиту Павлу повідомлено про підозру за такими статтями:

  • ч. 1 ст. 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань),
  • ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Наразі за місцями проживання та тимчасового перебування фігуранта проводяться слідчі дії.

Нагадаємо, що сьогодні вранці РБК-Україна стало відомо, що митрополит УПЦ МП Павло отримав підозру від СБУ. Після чого стало відомо, що правоохоронці направилися до його домівки на обшуки.

Сам же представник Московського патріархату заявив, що йому нібито дали домашній арешт, а в УПЦ МП стверджують, що Павла сьогодні мають допитати.