ua en ru

Новий рік та Різдво. Календар свят за новими датами

Новий рік та Різдво. Календар свят за новими датами Фото: календар новорічних свят в Україні змінився (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні наближаються зимові свята. За новим календарем церкви, в 2023 році вони розпочнуться значно раніше. До того ж дату Різдва було змінено на державному рівні.

РБК-Україна нагадує про нові дати свят в матеріалі нижче.

Під час підготовки використовувалися джерела: церковний календар ПЦУ, текст постанови Помісного Собору на сайті ПЦУ, ст. 73 КЗпП, законопроєкт №9431, коментар священника ПЦУ Георгія Коваленка для видання та його заява під час брифінгу, заява мера Києва Віталія Кличка в Telegram.

Єдина дата Різдва

Цьогоріч українці відзначатимуть Різдво 25 грудня. "Стара" дата 7 січня вже не є державним святом.

Офіційну дату Різдва Христового було затверджено Верховною радою влітку цього року після рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти з юліанського на новоюліанський календар.

Нагадаємо, з 2017 року в Україні було дві дати Різдва на державному рівні, а 2022 року ПЦУ вперше провела різдвяну службу не 7 січня, а 25 грудня.

Чому свята перенесли

Календарна реформа змінила дати майже всіх важливих церковних свят – вони змістилися на 13 днів назад.

Необхідність цих змін в ПЦУ пояснювали прагненням повністю відокремитися від традицій російської церкви. До того ж більшість православних церков вже давно послуговується більш точною системою літочислення – новоюліанською.

Новий календар ПЦУ та УГКЦ майже збігається з григоріанським у римо-католиків (окрім правил обчислення Великодня). Таким чином, цьогоріч Україна разом зі світом відсвяткує Різдво до Нового року. "Тепер у нас як і у всьому світі Новий рік від Різдва Христова", – сказав священник ПЦУ Георгій Коваленко під час брифінгу щодо нових дат свят.

Новий рік та Різдво. Календар свят за новими датамиФото: Різдво в Україні 25 грудня 2023 (Віталій Носач, РБК-Україна)

Реформа календаря не передбачає заборони святкувати за "старим стилем". У рішенні Помісного собору ПЦУ було сказано, що парафії за бажанням можуть залишатися на юліанському календарі певний перехідний період.

Проте як раніше зазначив в коментарі РБК-Україна Георгій Коваленко, таких парафій виявилося небагато. Серед тих, хто не бажає переходити на новий календар, найбільше виявилося представників московського патріархату.

Календар зимових свят за новим календарем

  • Улюблене свято дітей, коли вони знаходять подарунки під подушкою, День святого Миколая, за новоюліанським календарем припадає на 6 грудня (замість 19 грудня).
  • Святвечір українці відзначать 24 грудня (раніше 6 січня).
  • Різдво Христове – 25 грудня (раніше 7 січня);
  • Собор Пресвятої Богородиці – 26 грудня (раніше 8 січня);
  • День преподобної Меланії (в народі Щедрий вечір, Маланки) – 31 грудня (раніше 13 січня);
  • День пам'яті святителя Василія Великого (Василів день, коли посівають) – 1 січня (раніше 14 січня);
  • Хрещення Господнє (Водохреща) – 6 січня (раніше 19 січня).

Свята стартують на Миколая. Коли засяє головна ялинка

День святого Миколая відкриває цикл зимових свят. Раніше українці шанували Чудотворця 19 грудня. У новому календарі свято припадає на середу, 6 грудня.

За традицією, в цей день у містах запалюють вогники на головних ялинках. Через війну в Україні новорічні святкування не будуть масштабними, проте головну ялинку країни все ж встановлять на Софійскій площі.

Новий рік та Різдво. Календар свят за новими датамиФото: головну ялинку встановлять на площі біля Софійського собору (Віталій Носач, РБК-Україна)

Як повідомили в КМВА, святкових заходів на площі цьогоріч не буде. Ялинку відкриють на День Миколая (6 грудня), а стоятиме вона до 10 січня 2024. Як і минулого року, її встановлять і прикрасять коштом меценатів та з дотриманням режиму обмеження використання електроенергії.

"Масових заходів, ярмарків та розваг на Софійській площі не передбачено. Якщо райдержадміністрації міста плануватимуть якісь святкові заходи в районах, то винятково з дотриманням правил безпеки, в місцях, де є укриття. І теж не коштом бюджету Києва", – наголосив міський голова Віталій Кличко.

Чи будуть вихідні на Новий рік та Різдво

Відповідно до статті 73 КЗпП про святкові та неробочі дні в Україні, офіційними вихідними є 25 грудня з нагоди Різдва Христова та 1 січня (Новий рік).

Проте в Україні через повномасштабну російську агресію продовжує діяти воєнний стан (як мінімум до 15 лютого 2024), під час якого всі додаткові вихідні скасовуються.