ua en ru

Ніякої окремої політики: Данілов про Крим та Донбас після деокупації

Ніякої окремої політики: Данілов про Крим та Донбас після деокупації Фото: секретар РНБО Олексій Данілов (Віталій Носач, РБК-Україна)

Для територій, які знаходилися під окупацією Росії 9 років, не повинно бути жодної окремої політики. Усі громадяни України мають жити за одними й тими ж правилами.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

"Ніякої окремої політики, ніяких лайт-варіантів. Для всіх українських громадян правила мають бути однакові. Ми ж не маємо бажання робити країну по правилам "1984", що всі рівні, а хтось ще рівніший", - сказав він.

Історично так склалося, що на території, які перебувають під російською окупацією з 2014 року, було чотири етапи розвитку. А зараз, за словами Данілова, буде п'ятий і це буде Україна.

"Якщо вам не подобається Конституція і закони, ви можете обрати будь-яку точку світу для свого мешкання, для свого життя. Зараз світ змінився, це за часів СРСР неможливо було за межі країни виїхати, КДБ тоді не випускало. А зараз, будь ласка, вільні", - додав секретар РНБО.

При цьому Данілов впевнений, що на цих територіях все буде добре і не треба робити якихось трагічних припущень. Постане інше питання - як має розвиватися регіон? Оскільки за ці роки окупанти знищили як промисловий, так і науковий потенціал. Там також немає проактивного прошарку, який міг би забезпечити якийсь розвиток та на щось якісно впливати.

Секретар РНБО вважає, що з розвитком Криму буде простіше, адже там не було військових дій.

"Те, що стосується "багато росіян", то вони мають згадати, що у них є свої курорти. Там їх багато, є Охотське море, багато інших морів, де вони можуть спокійно себе почувати. Ви ніколи не маєте права лізти в чуже, чужі квартири, будинки, в чужу власність", - додав він.

Нагадаємо, Данілов пояснив свою заяву щодо зміни стратегії звільнення Криму.

Окрім того, президент Володимир Зеленський впевнений, що Україна зможе відновити мир, звільнивши Крим від російської окупації.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.